Alle informatie over natuurijs
Mogelijk staat je vraag over natuurijs in onderstaande lijst. Staat je vraag er niet bij, stuur dan een e-mail naar communicatie@vallei-veluwe.nl
Nee, De waterschappen zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van het (schaats)ijs en de veiligheid bij ijsrecreatie. Waterschappen werken wel graag mee om in vorstperiodes ijsplezier mogelijk te maken. Dit is echter niet altijd mogelijk. Het waterschap is en blijft in
eerste instantie verantwoordelijk voor het waterbeheer en hierdoor kan het voorkomen dat ook in periodes van vorst gemalen moeten worden aangezet om ervoor de zorgen dat bewoners en bedrijven droge voeten houden en het waterniveau op een bepaald peil blijft. Dit blijft prioriteit.
Waterschap Vallei en Veluwe levert maatwerk in het peilbeheer van sloten en kanalen in het werkgebied zodat er ijs kan groeien. Dat maatwerk leveren we door de automatische stuwen op een vast peil te zetten en over te gaan op handbediening. De gemalen die moeten blijven pompen, willen we ondanks de vorst, zo lang mogelijk werkend houden. Wel proberen we daar op een lage snelheid te pompen en de peilen niet teveel te laten schommelen.
Nee, daar gaan de provincies over, voor de Eem is dat de provincie Utrecht, voor de IJssel is dat Rijkswaterstaat en voor de Arkervaart in Nijkerk is dat de gemeente Nijkerk.
Schaatsen op openbaar water is voor eigen risico. Alle informatie over dikte van ijs, natuurijs, toertochten en toerwedstrijden is te vinden op de site van de Schaatsbond www.schaatsten.nl/natuurijs of via sociale media #wijsopnatuurijs
Normaal gesproken is winter en ijs geen probleem. Echter door een besneeuwde ijsvloer komt weinig zuurstof in het water. Dat is niet erg omdat vissen in de winter weinig bewegen en in winterslaap zijn. Vissen worden wakker uit de winterslaap door het lawaai van de schaatsers, dan gaan ze bewegen en hebben de zwakkere en oudere vissen het moeilijk omdat er weinig zuurstof is.
Nee, toestemming van het waterschap is niet nodig voor het uitzetten van toertochten. Neem hiervoor contact op met de schaats- en/of ijsvereniging in je buurt. Ook niet voor land onder water zetten, maar dat water mag niet zomaar uit de sloot worden gepompt.
Dat mag zeker niet in alle gevallen. De meest makkelijke weg is om hiervoor even contact op te nemen met onze afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving, vth@vallei-veluwe.nl.