Veelgestelde vragen (beperking grondwatergebruik)
Het instellen van een urenregeling voor beregening door particulieren en agrariërs levert een (kleine) bijdrage aan het verminderen van de disbalans in de grondwatervoorraad. Daarnaast draagt het ook bij aan zuiniger gebruik van grondwater. ’s Nachts is de verdamping lager, waardoor er meer water ten goede komt aan de gewassen.
In ons werkgebied hebben we geen volledig beeld van het totaal aantal onttrekkingen voor beregening en de daadwerkelijk onttrokken hoeveelheden. Voor een totaalbeeld van de onttrekkingen voor beregening maken we gebruik van de gemelde onttrekkingen. Daarnaast is er een inschatting gemaakt van niet-gemelde onttrekkingen op basis van bewerkte satellietbeelden uit 2018.
Iedereen die grondwater wil onttrekken in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe, (om welke reden dan ook) heeft de plicht om een melding te doen of vergunning aan te vragen bij ons waterschap. Wanneer je voldoet aan twee voorwaarden dan staan we de onttrekking toe. De voorwaarden zijn:
- Onttrekking vindt plaats buiten invloedgebied natuur, sprengenkop of kwetsbare beeklopen (meer dan 200 meter afstand),
- Niet meer dan 100 kuub per uur.
Onze handhavers bevinden zich actief in het gebied. Zij zien toe op het naleven van de maatregelen.
De droogte blijft aanhouden en neerslag van betekenis wordt niet voorspeld. Omdat het water in de rivieren extreem laag staat en er vrijwel geen regen valt, dalen de grondwaterstanden hard en slinkt de grondwatervoorraad. Daarom is uitbreiding van de maatregelen door het waterschap onvermijdelijk. Als waterschap zijn we verantwoordelijk voor het voorkomen van onherstelbare schade aan kwetsbare natuur en het beschermen van de grondwatervoorraad. Het instellen van een urenregeling voor beregening door particulieren en agrariërs levert een bijdrage aan het verminderen van de disbalans in de grondwatervoorraad. Daarnaast draagt het ook bij aan zuiniger gebruik van grondwater. ’s Nachts is de verdamping lager, waardoor er meer water ten goede komt aan de gewassen.
Op deze manier draagt de maatregel bij aan zuiniger gebruik van grondwater, maar beperkt het de impact voor de onttrekkers.
We roepen iedereen op spaarzaam te zijn met water. Het water komt allemaal uit hetzelfde systeem. Drinkwater wordt ook gemaakt van grondwater. Wij gaan niet over drinkwater, dat is Vitens met de provincie als vergunningverlener en toezichthouder. Ook Vitens doet de oproep niet de tuin te besproeien tussen 7.00 en 22.00 uur.
Ja, moestuinen vallen niet onder het verbod. Dit betreft kapitaalintensief gewas en valt niet onder categorie 4 van de verdringingsreeks. Het verbod geldt ook niet voor (fruit)bomen (bijvoorbeeld door gemeenten), kunstgras (bv van sportclubs). Ook mag grondwater gebruikt worden voor het water geven aan vee (vee-drenking).
Het instellen van een urenregeling voor beregening kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de disbalans in de grondwatervoorraad. Daarnaast draagt het ook bij aan zuiniger gebruik van grondwater. ’s Nachts is de verdamping lager, waardoor er meer water ten goede komt aan de gewassen.
Ja, het sproeien van gazons, siertuinen, sportvelden, golfbanen, grasland en mais vanuit grondwater mag tussen 22.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends. Tenzij de onttrekking voor de beregening binnen de zone van 200 meter van de kwetsbare beeklopen ligt, dan mag onttrekken voor beregening niet.
Ja, het verbod geldt voor het hele werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe.
Het verbod gaat vrijdag 26 augustus 2022 in.
Het verbod duurt totdat het grondwaterpeil voldoende is hersteld. Wanneer dat is hangt weer af van de regen die het grondwaterpeil moet aanvullen.