Veelgestelde vragen over droogte
Blauwalg, botulisme en dode vissen
Op de website van het waterschap ziet een overzichtskaart met meldingen van blauwalg en botulisme. Kijk op deze pagina.
Vooral watervogels en vissen worden getroffen door de giftige stof. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd. Mensen lopen kans besmet te raken met ziekteverwekkers van dode dieren. Botulisme bij mensen is zeer zeldzaam. Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Waarschuw een huisarts als je deze symptomen krijgt na het zwemmen in open water.
Ja dat kan. Blauwalg en botulisme komen niet alleen voor in zwemwater. Ook water in steden, dorpen en kommen kunnen hiermee te maken krijgen.
Nee, raak dode dieren niet aan en vermijd contact met het water. Zorg ook dat huisdieren uit de buurt van het water blijven. Meld dode dieren bij het waterschap en ruim ze zelf niet op. Dat doet het waterschap. Zie je dode dieren? Meld het dan direct bij het waterschap.
Dat raden wij af! Blauwalg kan veel gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan oorontsteking, huidirritaties en hoofdpijn. Je hebt kans op schade aan je lever of zenuwstelstel als je de substantie binnenkrijgt. Dus heeft het water een vreemde (groene) kleur of zie je een stinkende laag met algenbrij op het water? Ga dan niet zwemmen en geef het door aan het waterschap.
Nee! Ga niet het water in op plaatsen waar dode dieren drijven. Laat er ook geen kinderen spelen.
Als we drijflagen van blauwalgen of botulisme constateren, plaatst de betreffende gemeente waarschuwingsborden bij het water. Deze laten we meestal het hele zwemseizoen (tot 1 oktober) staan. Daarna nemen de blauwalgen zichtbaar af in het water.
Tref je water met dode dieren of een vreemde kleur / stinkende laag? Geef het direct door aan het waterschap.
Blauwalgen zijn bacteriën die van nature in het water zitten die giftige stoffen kunnen produceren. Blauwalgen groeien goed in de zomer. Vooral bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden en als er weinig stroming is en veel licht. Als blauwalgen sterk groeien, kunnen, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, groene drijflagen op het water ontstaan. Vooral deze drijflagen zijn een groot risico, omdat hier veel cellen bij elkaar zitten. Vermijd contact met deze drijflagen en laat (huis)dieren niet drinken van dit water drinken.
Botulisme is een soort van voedselvergiftiging en wordt veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af. Je herkent botulisme aan dode vissen of vogels in het water. Meld dit bij het waterschap.
Botulisme en blauwalg zijn twee verschillende problemen. Botulisme is een vorm van vergiftiging, die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. Het verlamt de spieren en de vogels stikken of verdrinken. Water met blauwalgen ziet er niet aantrekkelijk uit, kan stinken en brengt ook risico’s met zich mee.
Check voordat je gaat zwemmen de website zwemwater.nl of de Zwemwater-app. Lees ook meer op de pagina over blauwalg en botulisme.