Verder in 2022 ...

Januari
Fors minder muskusratten langs grote rivieren
Het aantal muskusratten in Nederland daalt, zo werd begin 2022 bekend. Samen met beverratten vormen deze knaagdieren een bedreiging voor dijken en biodiversiteit. Ze maken gangen en holen in dijken en verstoren natuurlijke leefgebieden. Door slimme vallen kunnen gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders de dieren vangen en voorkomen dat ze zich door heel Nederland verspreiden.

Februari
Grote hoeveelheid regen zorgt voor wateroverlast
In februari viel meer dan 150 millimeter regen in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe. Dat zorgde op verschillende plekken voor wateroverlast. Door gemalen maximaal te laten draaien, stuwen op minimaal peilniveau te zetten en beheerders watergangen en duikers vrij te laten houden, ging het waterschap de overlast tegen.

Maart
Start bouwwerkzaam- heden voor rwzi Terwolde
In Terwolde wordt gewerkt aan een circulaire rioolwater- zuiveringsinstallatie (rwzi). Materialen van de oude zuivering worden hergebruikt en de voormalige slibgistingstank is omgebouwd tot slibbuffer. De bouwwerkzaamheden startten in maart 2022. De oude installatie blijft in gebruik totdat de nieuwe af is.

April
Noord-Veluwse gemeenten én waterschap werken aan klimaat- robuuste regio
Samen met Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten verkent het waterschap hoe bij de bouw van woningen en bedrijven rekening kan worden gehouden met het veranderende klimaat. Dit leidt tot de ‘Afspraken klimaatadaptief bouwen Noord-Veluwe’.

Mei
Waterschap stelt onttrekkingsverbod oppervlaktewater in
Was er in februari nog last van te veel water, half mei stelt het waterschap een onttrekkings- verbod in voor oppervlakte- water. Dat wil zeggen dat er geen water meer uit de grond mag worden gehaald op plekken waar er geen aanvoer van nieuw water is. Deze maatregel is nodig, omdat het al een tijd erg droog is.

Juni
Eerste jeugdbestuurs- agenda is een feit
Waterbewustzijn, waterschapsbewustzijn, duurzaamheid en kwaliteit van de leefomgeving. Die vier thema’s staan centraal in de eerste jeugdbestuursagenda. Het jeugdbestuur van Waterschap Vallei en Veluwe zet zich de komende jaren in om het waterschap gevraagd en ongevraagd advies te geven over deze thema’s.

Juli
Blauwe Agenda Utrechtse Heuvelrug
Het watersysteem staat onder druk door klimaatverandering en toenemend gebruik van het waterschap. De gevolgen daarvan zijn steeds duidelijker terug te zien in het landschap, ook op de Utrechtse Heuvelrug. In juli 2022 presenteren verschillende overheden en maatschappelijke organisaties de Blauwe Agenda. Daarmee kunnen urgente problemen rond water worden opgelost.

Augustus
Waterschap neemt verregaande maatregelen tegen droogte
Het onttrekkingsverbod dat in mei is ingegaan, wordt in augustus vanwege de aanhoudende droogte uitgebreid. Het is zo droog, dat mensen alleen ’s nachts nog grondwater mogen gebruiken om tuinen, gazons, sportvelden, golfbanen, grasland en mais te besproeien.

September
Tien parels uit ons werkgebied
In 2022 bestaat Waterschap Vallei en Veluwe tien jaar. Op sociale media worden daarom tien parels uit het werkgebied gedeeld. Van gemaal Antlia, de polder Arkemheen en de flexibele waterkering bij Bunschoten-Spakenburg tot de Grebbelinie, het historisch gemaal Pouwel Bakhuis en de hoogwaterheul bij Veessen-Wapenveld. Heb je ook een favoriet?

Oktober
Succesvolle pilot duurzame brandstofketen
In het proefproject ‘Duurzame Brandstofketen’ werken zes organisaties in Gelderland samen aan een keten van biogas voor bouwplaatsen in de omgeving. Na twee jaar toont de pilot aan dat de Duurzame Brandstofketen kan zorgen voor veel minder CO₂ -, stikstof- en fijnstofuitstoot. Bovendien kan overtollig biogas van de waterzuiveringen worden omgezet tot schone brandstof voor lokale bouwplaatsen.

November
Hoge score bij jaarlijkse schouw B-watergangen
In november controleren gebiedsbeheerders en buitendienstmedewerkers sloten in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe. Ze kijken of de grondeigenaren van de sloten die goed schoonhouden. Wat blijkt: maar liefst 91 procent van de aangeschreven personen en bedrijven heeft de watergang keurig schoon.

December
Nieuwe stuw en hoger waterpeil in Bovenste Polder Wageningen
In de Bovenste Polder bij Wageningen wordt een nieuwe stuw geplaatst. Daardoor kan het waterpeil in het gebied geleidelijk worden verhoogd. Dat is nodig om een overstromingsvlakte te maken. Zo ontstaat een groter en kwalitatief beter leefgebied voor planten en dieren.