De hoogwatergeul treedt in werking wanneer een hoogte van 5.65 meter boven NAP wordt bereikt. Om het land achter de kleppen van de inlaat te beschermen tegen de grote kracht van het instromende water, worden eerst 13 kleppen ten westen van de hoogspanningsmasten opengezet. Als de waterstand in de geul een hoogte van 3.70 meter boven NAP heeft bereikt, is de kracht van het instromende water dermate afgenomen dat de resterende 47 kleppen worden opengezet. Om vast te kunnen stellen dat de hoogte van 3.70 is bereikt, brengen we een bord met deze hoogte-aanduiding (zie foto) aan. Het bord is zichtbaar vanaf de Tolbrug.
Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld
De hoogwatergeul in Veessen-Wapenveld is een van de ruim 30 projecten die samen het Rijkswaterstaatprogramma Ruimte voor de Rivier vormen. Dit programma zorgt voor een veiliger en mooier rivierengebied. Er is zo’n tien jaar gewerkt aan de aanleg van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. De geul is sinds dit jaar gereed.
De geul is aangelegd met een innovatieve klepconstructie. De kleppen worden alleen bij extreem hoogwater, 5.65 meter boven NAP, geopend. Naar schatting is dat eens in een mensenleven. Het waterpeil van de IJssel daalt dan sterk, van 71 cm bij Veessen tot 5 cm in Zutphen, 35 km stroomopwaarts. De geul is 8 kilometer lang en is ontstaan door de aanleg van twee nieuwe dijken op maaiveldhoogte.
Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in ons werk.
Volg persberichten en ander nieuws over ons waterschap op www.twitter.com/valleienveluwe/