Dijkgraaf Tanja Klip-Martin: ‘Het is erg bijzonder om deze hensbeker na een hele lange periode weer in ons waterschap te mogen verwelkomen. We zijn er trots op en geven het glas na de zomer een mooie plek, naast haar zusje, in onze vernieuwde zaal van het algemeen bestuur.’
Geschiedenis Slaperdijk
Toen de Slaperdijk in 1653 voltooid was, werd het College tot Directie van de Slaperdijk opgericht. Dit waterschap heeft tot 1949 bestaan toen het opging in het Waterschap Heiligenbergerbeek, dat 40 jaar later weer opging in het Waterschap Vallei en Eem. Waterschap Vallei en Eem werd in 2013 samengevoegd met Waterschap Veluwe tot het huidige Waterschap Vallei en Veluwe.
Het waterschap van de Slaperdijk (College tot Directie van de Slaperdijk, 1653) gaf Justus van Broeckhuysen de opdracht een gedetailleerde kaart van de Slaperdijk te maken. De kaart werd in 1705 gepubliceerd. Dit was mogelijk de aanleiding voor de bestelling van het glas door het waterschap.
Uiterlijke kenmerken van de hensbeker
De hensbeker van maar liefst 23,9 centimeter heeft een radgravure van het gekroonde wapen van de Slaperdijk, versierd met voluten en aan weerszijden twee aan de onderzijde samengebonden gestileerde olijftakken. Het wapen bestaat uit vier delen: het wapen van Amersfoort, Leusden, Woudenberg en Geresteyn en Renswoude. In het midden staat een hartschild met een kraanvogel die een steen in zijn poot heeft afgebeeld. Dit hartschild is waarschijnlijk toegevoegd als ‘sprekend wapen’, als symbool voor de waakzaamheid. Een kraanvogel zorgt er door middel van de steen voor dat hij niet te diep slaapt en waakzaam blijft: wanneer hij in slaap valt, valt de steen en wordt hij wakker.
Gebruik van de hensbeker
Een bokaal werd geregeld gebruikt door bestuursleden om samen het glas te heffen tijdens een bijzondere gelegenheid. Het glas werd gevuld met wijn en werd na een slok genomen te hebben doorgegeven aan elkaar. Bij waterschappen in het westen van Nederland was het laten vervaardigen van een hensbeker meer algemeen gebruik. Bij waterschap Vallei en Veluwe is slechts één andere bokaal bekend. Dit glas komt uit dezelfde periode, begin 18e eeuw en is al enkele jaren te zien in het waterschapshuis in Apeldoorn