Waarom een pompproef?
Tijdens het ontgraven van de TGG moet het grondwater, diep onder de TGG, (tijdelijk) worden verlaagd. Door de grondwaterstand te verlagen, wordt de TGG drooggelegd en dat is nodig om de TGG te kunnen verwijderen. Om deze tijdelijke grondwaterverlaging goed voor te bereiden, is het nodig om nu een pompproef te doen.
Pompproef wordt op twee locaties uitgevoerd
De pompproef wordt op twee locaties op de dijk uitgevoerd. De eerste locatie is tussen het bungalowpark en de bebouwde kom van Bunschoten. De tweede locatie is tussen de Fokjesweg en het gemaal Westdijk. Per locatie wordt een diep filter geplaatst waarop een pomp wordt aangesloten. Het water wordt met een leiding richting het Eemmeer gepompt. De leiding komt op de weg te liggen.
Hinder door drempel, dijk blijft toegankelijk voor verkeer
De Westdijk blijft open voor al het verkeer. Wel zal enige hinder ondervonden worden vanwege de ligging van de afvoerleiding. Met verkeersborden wordt het verkeer gewaarschuwd voor de tijdelijke ‘drempel’.
Proef duurt 3 tot 4 weken
Poelsma begint op de eerste locatie met het opbouwen van de installatie, vervolgens wordt er 5 dagen gepompt. Daarna wordt de installatie weer afgebouwd en verplaatst naar de tweede locatie, waar ook weer 5 dagen wordt gepompt. In totaal nemen de werkzaamheden 3 tot 4 weken in beslag.
Mooie, schone en veilige Westdijk
In Bunschoten-Spakenburg is Thermisch Gereinigde Grond (TGG) gebruikt bij het verbeteren van de Westdijk. Dit vanuit de circulaire ambities van het waterschap. In 2017 bleek de TGG verontreinigd. Het algemeen bestuur van het waterschap heeft op 4 juli 2018 besloten de TGG volledig af te graven en te vervangen. Het waterschap werkt met volle inzet aan de uitvoer van dat besluit. Ons gezamenlijk doel is en blijft een mooie, schone en veilige Westdijk. Waterschap Vallei en Veluwe neemt de verantwoordelijkheid om dat te realiseren.