Aquathermie
De warmtetransitie is een belangrijk onderdeel van de energietransitie, waarin aardgasvrij bouwen de norm is. De gemeenten bepalen hoe wijken en dus woningen van het aardgas afgaan. Ons waterschap ziet hierin kansen in aquathermie. Dat is de verzamelnaam voor warmte winnen uit water: Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) en Thermische Energie uit Afvalwater (TEA). Deze twee vormen kansrijke warmtebronnen, die een belangrijke plaats kunnen innemen en een voorkeur hebben boven warmtebronnen in de ondergrond.
Het waterschap faciliteert en ondersteunt gemeenten bij de warmtetransitie, door bijvoorbeeld het potentieel inzichtelijk te maken via de warmtekaart. Recent is er een nieuwe kaartlaag toegevoegd aan de online duurzame energiekaart van de Gelderse waterschappen (Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel en Rivierenland).
De Kaart
De kaartlaag ‘Kansrijke wateren’ is bedoeld om te laten zien welke wateren écht kansrijk zijn om te benutten voor warmtewinning uit oppervlaktewater.
In deze kaartlaag is voor het bepalen van het warmtepotentieel rekening gehouden met droogval en stagnatie in de zomer. Daarnaast zijn ook de waterdoelen toegevoegd om inzicht te krijgen in de eisen / ecologische doelen van het oppervlaktewater.
De kaartlaag is een hulpmiddel bij de zoektocht naar duurzame warmtebronnen in jouw omgeving.
Wil jij weten wat de duurzame energie potentie is in jouw gebied? De kaart is openbaar toegankelijk via http://www.omgevingswarmte.nl/geldersewaterschappen