Het Onderzoek
Om meer te weten over het brandstofverbruik heeft een projectgroep een enquête uitgezet onder die aannemers die voor ons het maaionderhoud doen. Ook is aan de aannemers gevraagd om dit jaar het brandstofverbruik te noteren en zijn de aannemers geïnterviewd. Het rapport is op te vragen via communicatie@vallei-veluwe.nl
HVO brandstof in opmars
Diesel (B7) is ook in 2020 nog steeds de meest ingezette brandstof. Een mooie ontwikkeling is dat de voor de CO₂-uitstoot veel gunstigere HVO-brandstof al door meerdere aannemers wordt ingezet. Uit het aangegeven brandstofgebruik komt naar voren dat het aandeel HVO in 2020 al 25% bedraagt.
HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ en is een dieselbrandstof op basis van met waterstof behandelde plantaardige oliën en restafval, zoals bijvoorbeeld frituurvet. Dit is een zeer kansrijke optie om CO₂ te reduceren Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste brandstof is ingezet voor het machinaal onderhoud. Het afvoeren van maaisel is de nummer twee in het brandstofverbruik.
Aannemers zien mogelijkheden
De aannemers zijn positief over het samenwerken om de CO₂-uitstoot terug te dringen. Kansrijke besparingen om samen op te pakken, zien zij bijvoorbeeld in:
- Een grotere inzet van HVO-brandstof.
- Het gebruik van elektrisch handgereedschap voor verdere verduurzaming van het onderhoud.
- Het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals waterstof ; Een aantal aannemers ziet wel toekomstpotentieel in H2-aangedreven materieel, wat zij in samenwerking met het waterschap zouden willen onderzoeken.
- Efficiënter en slimmer uitvoeren van het maaionderhoud ; Een aantal aannemers ziet ook mogelijkheden in slimmer en efficiënter werken bij het maaionderhoud. Bijvoorbeeld het verwijderen van bereklauwen in dezelfde werkgang als het beheer en onderhoud of het bestrijden van ongewenste planten zodat het gras hergebruikt kan worden door plaatselijke boeren.
Samen aan de slag
De projectgroep, bestaande uit onze collega’s: Andries van de Vliert, Cornelis van de Weerd, Bianca Wolters, Pauly Driessen en Arno van Lier, gaan samen met de aannemers verder aan de slag met de vermindering van de CO₂-uitstoot tijdens het onderhoud. Met als doel om bij te dragen aan de ambitie van ons waterschap : In 2050 zijn we klimaatpositief. We werken toe naar een 0-emissie van CO₂ door onze eigen organisatie, en dit is ook uitgangspunt voor toeleveranciers en derden die in opdracht van het waterschap werkzaamheden uitvoeren. Als korte termijndoelstelling gaan we voor een reductie van 55% CO₂ in 2023 (ten opzichte van 2018).