Het ontwerp is vanaf 19 december a.s. in te zien op www.overheid.nl. Belanghebbenden bij het nieuwe peilbesluit kunnen in deze periode een zienswijze op het ontwerp indienen. Dat kan via een digitaal formulier op www.vallei-veluwe.nl, schriftelijk of mondeling. De bedoeling is dat Waterschap Vallei en Veluwe het aangepaste peilbesluit voor 1 juni 2023 vaststelt.
Belangen
Een peilbesluit geldt voor tien jaar. Vastgesteld wordt hoe hoog het water in kanalen, weteringen en sloten onder normale omstandigheden minimaal en maximaal mag komen te staan. Bij het tot stand komen van een nieuw peilbesluit spelen de belangen van grondeigenaren, bedrijven, landbouw, natuur en recreatie een rol. Het ontwerp kwam in overleg met belanghebbenden vanaf juni 2022 tot stand.
Droogte
De voornaamste aanpassing in het peilbesluit is dat maximumpeilen wat hoger vastgelegd worden dan voorheen. Waar dat kan, gebeurt dat om beter te kunnen inspelen op droogte. De minimumpeilen blijven op hetzelfde niveau. Hiermee worden de hogere praktijkpeilen van de afgelopen jaren, nu ook in het peilbesluit bekrachtigd.
Vasthouden
Het waterschap speelt met deze herziening van het peilbeheer in op klimaatverandering. Dat betekent dat het waterschap onderzoekt waar in het gebied water kan worden vastgehouden. Hierdoor is het risico op slechte oogsten, achteruitgang van natuur, oxidatie van veen, bodemdaling en schade aan wegen en gebouwen kleiner.
Inloopbijeenkomst
Om de laatste fase, voordat het aangepaste peilbesluit in werking treedt, goed in te gaan, organiseert Waterschap Vallei en Veluwe op 10 januari a.s. een inloopbijeenkomst. Deze bijeenkomst wordt tussen 19.00 en 21.00 uur gehouden in Dorpshuis de Arend in Nijbroek. Medewerkers van het waterschap beantwoorden dan persoonlijke vragen over het peilbesluit en helpen mensen die dat wensen met het opstellen van een zienswijze.