Waar is het verbod van toepassing
Het gebied waarop het verbod van toepassing is, zijn de sloten, beken en kanalen waar geen aanvoer van water uit de Nederrijn, IJssel en Randmeren mogelijk is. Het verbod geldt dus met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en alle flanken hiervan. Voor delen van de Noordelijke IJsselvallei, de polders langs de randmeren en een deel van de Gelderse Vallei is nu nog aanvoer van water mogelijk en geldt dit verbod niet.
Waterschap controleert en handhaaft waar nodig
Het onttrekkingsverbod gaat maandag 18 mei 2020 in voor een onbepaalde looptijd. Vanaf maandag controleert en handhaaft het waterschap waar nodig. Wij rekenen op begrip en medewerking van alle partijen.
Na een natte winter volgt een bijzonder droog voorjaar
Door een droog en warm voorjaar met veel wind is er vooral door verdamping in korte tijd een flink neerslagtekort ontstaan, meer nog dan in de voorgaande droge jaren. Landelijke cijfers laten zien dat er inmiddels 93 mm (millimeter) neerslagtekort is (dit wil zeggen minder regen is gevallen dan er verdampt). En de prognose voor komende weken is dat dit oploopt richting een tekort van meer dan 110 mm (millimeter). Hierdoor ontstaat er een tekort aan vocht in de bodem terwijl het groeiseizoen nog maar net begonnen is. Dit terwijl de winter juist zacht en nat was. Er viel circa 245 mm (millimeter) regen deze winter terwijl dit in een gemiddelde winter 195 mm (millimeter) is. Het grondwater was dan ook in bijna het gehele gebied aangevuld tot normaal niveau.
Spaarzaam en zorgvuldig omgaan met onze kostbare zoetwatervoorraad wordt steeds urgenter
Door verdamping en onttrekkingen neemt het waterverbruik toe. Spaarzaam en zorgvuldig omgaan met onze kostbare zoetwatervoorraad wordt steeds urgenter. Lees ook het persbericht van het waterschap over de overweging om grondwateronttrekkingen te verbieden of te beperken