Hinder, schade, natuurwaarden en verkeersstromen
In de zienswijzen wordt aandacht gevraagd voor onderwerpen die eerder in het proces al tot discussies leidden. Voorbeelden van die discussiepunten zijn: het scheiden van verkeersstromen en natuurwaarden in relatie tot bijvoorbeeld het Hoornwerk, de waterplas en de wens voor een roeigeul. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor eventuele hinder en schade bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
Het VKA (voorkeursalternatief) is vrijwel onveranderd. Het gaat dan om: de dijkversterking, het ophogen van het historisch Hoornwerk, realisatie van moerasnatuur als extra leefgebied voor diverse vogelsoorten, een geul voor de waterkwaliteit in de Plasserwaard, uitbreiding van het ooibos, een kleine ecologische verbindingszone voor wild en een waterplas voor zwemrecreatie met aan de zuidzijde een natuurlijke oever. Wel is een woning extra als maatwerklocatie toegevoegd in het landelijk gebied en wordt cultureel erfgoed expliciet benoemd.
Definitieve besluitvorming
In een concept-reactienota staan de reacties van de gebiedspartners op alle zienswijzen. De komende maanden stellen de besturen van de gemeente Rhenen, gemeente Wageningen, provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe het definitieve VKA (voorkeursalternatief) en de reactienota vast. Tijdens het bestuurlijk overleg van 30 maart 2020 stemden Rijkswaterstaat, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer al in onder enkele voorwaarden ten aanzien van de waterplas voor zwemrecreatie.
Uitwerken ontwerp op detailniveau
Nadat de bestuurlijke besluitvorming afgerond is, start een periode die we de planuitwerking noemen. Dat houdt in dat we:
- onderzoeken buiten in het veld gaan doen;
- het ontwerp van de dijk (inclusief maatwerklocaties), natuuropgaven en gebiedsambities tot in meer detail uitwerken;
- effectstudies uitvoeren en vastleggen in een milieueffectrapport fase 2;
- en de benodigde besluiten en vergunningen voorbereiden.
Natuurbescherming
De waterplas met recreatie in de Driehoek is één van de voorgenomen ambities uit het VKA (voorkeursalternatief) en ligt in een beschermd Natura2000-gebied. Om de waterplas uit te kunnen voeren, is een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming nodig. Om die vergunning te krijgen moet een ADC-toets succesvol doorlopen worden. In een dergelijke toets moet aangetoond worden dat er geen alternatieve locatie is, er een dwingende reden van openbaar belang is en de aangetaste natuurwaarden moeten vooraf gecompenseerd worden. De uitkomst van deze ADC-toets is daarmee bepalend voor de waterplas.
Over de Grebbedijk
Voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling Grebbedijk www.grebbedijk.com.
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma, voor sterke dijken
In het Hoogwaterbeschermingsprogramma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.100 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende dertig jaar versterkt. Zo werken we aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en recreëren.