De komende jaren werken de partijen het voorkeursalternatief uit de verkenningsfase samen verder uit tot een definitief ontwerp. In deze fase kunnen belanghebbenden meedenken over dillema’s en oplossingen. In het ontwerp zal de samenhang tussen de verschillende aspecten gewaarborgd blijven. Zo wordt onder andere onderzocht of de bredere, getrapte kruin gebruikt kan worden om verkeersstromen te scheiden en de verkeersveiligheid te verbeteren. En we onderzoeken of het aanleggen van een waterplas haalbaar is. De projectpartners verwachten dat het voorlopig ontwerp eind 2023 ter inzage ligt. Voor belanghebbenden is het dan mogelijk om een zienswijze in te dienen. Na goedkeuring, voeren de projectpartners het definitieve plan ook samen uit.
De Grebbedijk beschermt de 250.000 inwoners van de Gelderse Vallei tegen hoogwater. Ook in de toekomst moet de dijk veiligheid bieden. Daarom moet de dijk worden verbeterd. De verbetering van de dijk is een kans om tegelijk het omliggende gebied aan te pakken. Zoals het versterken van de natuur en zorgen dat mensen en dieren graag in de omgeving komen. De provincies Gelderland en Utrecht, de gemeenten Rhenen en Wageningen, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en het Waterschap Vallei en Veluwe werken daarom samen met omwonenden en andere partners uit de omgeving. Met als doel een veilige en toekomstbestendige dijk in een veerkrachtig en sterk riviernatuurlandschap.
De gebiedsontwikkeling Grebbedijk is een van de projecten uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. In dit programma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.300 kilometer dijken en 500 sluizen en gemalen, worden de komende dertig jaar versterkt.