Om te zorgen dat water in de beek en grondwater beter wordt vastgehouden en de stroming van water wordt bevorderd, richt Waterschap Vallei en Veluwe de Fliert opnieuw in. Het werk start eind september en is naar verwachting in december van dit jaar klaar.
Vissen, planten en kleine diersoorten, die in het beekgebied voorkomen, verblijven en verplaatsen zich er graag en planten zich er voort. Door de nieuwe inrichting kan de biodiversiteit zich verder ontwikkelen, zodat er een ecologisch waardevol beeklandschap ontstaat.
Maatregelen
Ten noorden van de Voordersteeg komt over een lengte van 1,8 km een ecologische verbindingszone met een breedte van twaalf meter. Om meer schaduw en om een verbinding te creëren voor kleine dieren, komen langs de Fliert op verschillende locaties bomen en struiken. De beek wordt hiervoor minder diep gemaakt en verbreed. Op sommige stukken wordt de beek smaller. Het zand dat hiervoor gebruikt wordt graaft Leisurelands uit recreatieplas Bussloo. In de beek worden nieuwe duikers geplaatst en oude vervangen. Een duiker is een buis voor waterafvoer, onder een weg of dam. Een aantal duikers krijgt een faunapassage, zodat kleinere dieren zich beter kunnen verplaatsen.
Maaien
Het traject waar wordt gewerkt loopt van de Bussloselaan bij Bussloo tot waar de Fliert samenkomt met de Terwoldse Wetering Zuid, bij de Quabbenburgerweg/Wellinkhofweg in Terwolde. Grondeigenaren langs de Fliert zijn op de hoogte gebracht van de uit te voeren maatregelen. Normaal gesproken maait het waterschap de beplanting in de Fliert en op de waterkant pluksgewijs. Dat gebeurt in het belang van waterdieren en -planten. Nu is dat eenmalig anders. Om het werk goed te kunnen uitvoeren, maaide het waterschap de gehele Fliert en de schuine vlakken langs de beek. In overleg met de grondeigenaren legt het waterschap een doorgaande onderhoudsroute voor bredere tractoren aan.