Waterschap voldoet aan Last onder Dwangsom
Op 30 juni 2022 heeft het waterschap de sanering van de Westdijk in Bunschoten gereed gemeld bij de RUD Utrecht (Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht). Dit betekent dat de sanering van de Westdijk in Bunschoten is uitgevoerd en de verontreiniging is verwijderd. Met het verwijderen van de bron van de verontreiniging en uitvoeren van de sanering voor 1 juli 2022, voldoet het waterschap aan de door de gemeente gestelde termijn. Dit is in het bestuurlijk overleg van 11 juli 2022 door de gemeente Bunschoten bevestigd.
Nazorg
Het waterschap blijft ook na de sanering van de Westdijk actief in het gebied en monitort de komende vijf jaar de grondwaterkwaliteit rondom de uitgevoerde sanering. Ook de grasmat vraagt nog de nodige aandacht: de steunberm van de Westdijk is ingezaaid. Wanneer de grasmat goed ontwikkeld is, wordt de steunberm ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Zodat de dijk in toekomst niet alleen schoon en veilig is, maar ook bloemrijk. Met het oog op verhoging van de biodiversiteit heeft het waterschap ter hoogte van het gemaal, een insectenhotel laten plaatsen.
Achtergrond
In 2016 is in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe de Westdijk versterkt. In de steunberm van de Westdijk werd Thermisch Gereinigde Grond (TGG) toegepast. In de zomer van 2017 bleek deze grond vervuild. Hierop heeft het algemeen bestuur van het waterschap in juli 2018 besloten dat de TGG verwijderd en afgevoerd zou worden. In februari 2020 leverde het waterschap het Plan van Aanpak op aan de bevoegde gezagen. Eind september 2020 stemde het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe in met de financiering. Boskalis Nederland heeft de werkzaamheden uitgevoerd.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Dit project maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.500 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt. Zo werken we aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en recreëren.