Wat gaat er gebeuren?
Om de rijkdom aan plantensoorten te behouden en uit te breiden, en de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, gaat een aannemer in opdracht van Natuurmonumenten aan de slag. De belangrijkste uit te voeren werkzaamheden zijn het afgraven en verwijderen van de te voedselrijke toplaag van de bodem. Hierdoor worden de natuurlijk laagtes (slenken) groter. Daarnaast maakt de aannemer een aantal sloten en greppels minder diep of dempt ze. Door deze maatregelen kan, in periodes met veel regen, het natuurgebied in de toekomst meer water opnemen, zodat er in het voorjaar langer water beschikbaar is. Juist voor plantensoorten die horen bij vochtige graslanden, zoals echte koekoeksbloem en blauwe knoop, is voldoende water in het voorjaar cruciaal.
Klimaatbuffer
Niet alleen planten en dieren profiteren van de aanpassingen, ook de omgeving heeft er baat bij. Door kwel- en regenwater op te vangen en vast te houden, in plaats van zo snel mogelijk uit het gebied af te voeren, dringt het water verder de bodem in. Hierdoor wordt grondwater aangevuld en ontstaan nattere gronden. In periodes met veel regen kan het natuurgebied meer water opnemen, zodat in het voorjaar langer water beschikbaar is. Het risico op wateroverlast bij veel neerslag en het effect van langdurige droogte in de omgeving, wordt daardoor kleiner. Door de slenken te herstellen, kan het gebied als een natuurlijke klimaatbuffer werken.
Wat merkt de omgeving?
Tijdens de werkzaamheden kunnen machines en werkverkeer werkverkeer voor overlast zorgen. Een deel van de afgegraven grond wordt in het gebied gebruikt, bijvoorbeeld om sloten en greppels te dempen. De resterende grond wordt afgevoerd. De gemeente stelt eisen aan de aan- en afvoerroute van de vrachtauto’s om overlast voor omwonenden en weggebruikers zoveel mogelijk te beperken. Wandelpaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar, afgesloten of omgelegd worden. Na de werkzaamheden worden de wandelpaden hersteld.
Kijk voor meer informatie op: www.nm.nl/waardevol-brummen