Zwevend ei
Nodig:
- hoog glas
- ei (gekookt gaat minder snel kapot)
- water
- zout
- lepel
Werkwijze
Vul de beker half met water.
Leg met de lepel een ei er in.
- Wat zie je?
Haal het ei er uit. Schep 3 lepels zou bij het water en roer flink. Leg met de lepel het ei weer terug in het water.
- Wat zie je?
- Schenk heel voorzichtig water bovenop het ei.
- Wat gebeurt er?
- Weet jij hoe dat komt?
Uitleg
Een ei is net iets zwaarder dan water. Daarom zakt het naar de bodem. Als je zout door het water roert wordt dit water iets zwaarder. Op dat moment is het ei lichter dan het zoute water. Het ei blijft daarom drijven. Door er heel voorzichtig water op te gieten, ontstaat er een laag zout water met een laag normaal water er boven op. Het ei drijft op het zoute water, maar zakt in het normale water. Het ei blijft dus ‘zweven’ op de grens van het zoute en het normale water.
Wil je meer proefjes doen? Kijk dan ook eens op onze webpagina 'Over water leren'.