Aanmelden gastles en democratiegameDe Unie van Waterschappen heeft in samenwerking met ProDemos in aanloop naar de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023 een gastles met interactief spel ontwikkeld. Waterschap Vallei en Veluwe komt graag langs op scholen in het werkgebied om deze gastlessen over het waterschapsbestuur en de democratiegame te geven. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Inhoud gastles en democratiegame

De gastles bestaat uit twee fases: de verkiezingen en het dagelijks bestuur. De eerste fase van de gastles staat in het teken van de verkiezingen. Leerlingen vormen drie teams, van drie waterschappen: Westerstromen, Midden-Delta en Oostervloed.

In de tweede fase zijn de leerlingen het dagelijks bestuur van een van de drie waterschappen. Het dagelijks bestuur maakt keuzes over waarin geïnvesteerd wordt en waar geen geld voor is. De leerlingen moeten verschillende indicatoren in de gaten houden die passen bij de politieke agenda van de coalitiepartijen. Ook samenwerken is belangrijk. De leerlingen onderhandelen met andere waterschappen om een probleem op te lossen.

In het spel stemmen de leerlingen met hun smartphone of tablet op beleidskeuzes. Ook worden de keuzes van de leerlingen in het spel vertaald in consequenties voor financiën, tevredenheid van de achterban op duurzaamheid, innovatie, of het beperken van de uitgaven van het waterschap. Vervolgens laat het systeem de gevolgen van de gemaakte keuzes zien: wat betekent een keuze voor de veiligheid van dijken, voor wateroverlast en voor waterkwaliteit?

Meedoen

De gastlessen duren twee keer 45 minuten. De gastdocent van Waterschap Vallei en Veluwe komt graag langs in de periode december 2022 tot en met de verkiezingen op 15 maart 2023. Docenten maatschappijleer of burgerschapsvorming kunnen de lessen ook zelf geven. In dat geval krijgt de docent informatie over de waterschappen, en verwerkt hij of zij die zelf in een les. Er zijn geen kosten verbonden aan de gastles en het gebruik van de game.

Vragen?

Neem contact op met Coby Baars (06-21237284), Harriët Renshoff (06-53735428) of stuur een mail naar verkiezingen@vallei-veluwe.nl.

Aanmelden

Velden gemarkeerd met  * zijn verplicht.
Uw gegevens
Gastdocent *
Captcha *
U dient cookies te accepteren om deze captcha te kunnen gebruiken.

De gastles en game is gemaakt voor de bovenbouw van vmbo, havo en vwo en voor het onderdeel burgerschap in het MBO.