PFS Technologie
Zij kijken naar de verwijdering van organische micro verontreinigingen, zoals medicijnresten Dit gebeurt met een speciale technologie, de PFS technologie (Pharem Filtration Systems) uit het effluent, het gezuiverd rioolwater. Enzymen zijn hierbij geënt op een filtermateriaal waardoor het te behandelen effluent stroomt. Het voordeel van deze technologie is dat er geen extra energie nodig is. Het water kan eenvoudig door het filter worden gepompt net als bij een conventioneel zandfilter.
Onderzoeksvragen
Er kunnen verschillende typen enzymen worden gebruikt voor het behandelen van water. Een van de onderzoeksvragen is wat de beste enzymmatrix is voor effluent. Daarnaast wordt er onderzocht wat de beste technologische instellingen zijn voor het filter. Wat is bijvoorbeeld de minimale verblijftijd van het water in het filter om een goede verwijdering te hebben? Pharem wordt hierbij ondersteund met het Interreg Voucher die financiering van de testlocatie, ondersteunde uren van onze collega’s en laboratorium analyses mogelijk maakt.
Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om een bijdrage te leveren of de techniek goed kan worden ingepast op Nederlandse rioolwaterzuiveringen en welke effecten er optreden in de bedrijfsvoering en in het zuiveringsproces.
Meerwaarde via het Water Test Network
Pharem was al langere tijd op zoek naar een geschikte manier om de technologie te testen voor de Nederlandse markt. Pharem geeft aan: “binnen de testfaciliteit zijn de juiste stromen, faciliteiten en diensten aanwezig om onze technologie verder te testen en kennis op te doen. Met deze resultaten kan de technologie efficiënt afgestemd worden in ontwerp en planning op een rioolwaterzuiveringsinstallatie”.
Meer informatie