Grondwatersanering Ede-Zuid
In opdracht van de provincie Gelderland en in samenwerking met de gemeenten Ede en Wageningen heeft Waterschap Vallei en Veluwe vanaf 2014 tot en met maart 2023 het project Grondwatersanering Ede-Zuid voorbereid. Doel van de saneringsmaatregelen was om kwetsbare wateren en natuur te beschermen tegen vervuild grondwater.
Status: afgerond
In het bestuurlijk overleg van de projectpartners Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Gelderland en gemeente Ede op 6 maart 2023 is besloten om de provincie Gelderland te verzoeken het saneringsbesluit Enkapluim Ede te heroverwegen. De provincie heeft aangeven dat zij dat gaat doen. De provincie gaat op basis van de geactualiseerde risico’s onderzoeken ’hoe met de grondwaterverontreiniging moet worden omgegaan.

Wat is er aan de hand?
Jaren geleden is de bodem en het grondwater van het voormalige Enka-industrieterrein in Ede gesaneerd en bebouwd tot woongebied. Onderzoek heeft aangetoond dat voormalige, decennialange lozing van verontreinigingen in de bodem heeft geleid tot een grondwater- verontreiniging onder de wijken Maandereng en Rietkampen. Deze verontreiniging wordt ook wel de ENKA-pluim genoemd.

Wat hebben we gedaan?
Tijdens de voorbereidingsfase is gewerkt aan de uitwerking van het saneringsplan. Dat plan bestond uit het oppompen van het verontreinigde grondwater en het via een grondwatertransportleiding afvoeren naar en lozen in de Nederrijn. Daar zijn de vereiste vergunningen voor aangevraagd en verleend. Vanaf 2019 zijn door plaatselijke milieuverenigingen rechtszaken aangespannen tegen de verleende vergunningen. Dit heeft geleid tot hoger beroep bij de Raad van State. Deze deed op 30 november 2022 uitspraak waarbij de milieuverenigingen geheel in het ongelijk zijn gesteld. In het najaar 2022 is het brongebied van de ENKA-pluim zeer uitgebreid bemonsterd en geanalyseerd op sulfaat. Het bleek dat de sulfaatconcentraties in grote mate waren verlaagd door de uitgevoerde grondwatersanering op zink aldaar. Naar aanleiding hiervan is besloten de risico’s die in 2014 in het saneringsplan waren beschreven, opnieuw te toetsen. Het onderzoek wees uit dat alle risico’s zijn verlaagd en de oorspronkelijke aanleiding voor sanering is komen te vervallen.
Planning
Periode | Fase |
---|---|
6 maart 2023 | Besluit projectpartners om provincie te verzoeken om saneringsbesluit te heroverwegen. |
24 maart 2023 | Brief namens projectpartners verstuurd, om provincie te verzoeken het saneringsbesluit te heroverwegen. |
30 maart 2023 | Provincie Gelderland geeft aan saneringsbesluit te heroverwegen. |
Bekijk voor meer informatie een van de documenten.
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met:
Kees Kappen
Provincie Gelderland
c.kappen@gelderland.nl