Algemeen
De dijken in Nederland worden regelmatig getoetst. In 2010 bleek bij toetsing dat de dijk niet voldoet aan de veiligheidsnormen. In situaties van extreem hoog water is de dijk te laag, is de stabiliteit niet overal goed en bestaat de kans dat grondwater onder de dijk doorstroomt en de dijk zo ondergronds verzwakt (onderloopsheid, ook wel piping genoemd).
De dijk moet voldoen aan de norm die is opgenomen in het nieuwe Deltaprogramma. De normen voor de hoogte en sterkte van de IJsseldijk zijn afgeleid van de kans op een doorbraak die maatschappelijk nog acceptabel is. Voor de IJsseldijk tussen Hattem en Wapenveld is dit vastgesteld op 1/3.000 (0,033% kans per jaar). Hierbij is rekening gehouden met verschillende factoren zoals waterdruk, de hoogte en sterkte van de dijk, het aantal inwoners en de economische waarde waarvoor de dijk bescherming biedt.
Het Deltaprogramma legt de veiligheid vast in een “kans”. De kans dat een inwoner in Nederland overlijdt als gevolg van een overstroming, mag nergens in Nederland groter zijn dan 1/100.000.
Primaire waterkeringen zijn de belangrijkste waterkeringen die ons land beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. Elke vijf à zes jaar vond een wettelijke toetsing plaats van alle primaire waterkeringen. In deze toetsing is nagegaan of die keringen aan de wettelijke normen voldoen. Toetsrondes hebben plaats gevonden in 2001, 2006 en 2011. Bij deze toetsingen bleek dat een deel van de primaire keringen niet aan de veiligheidsnorm voldoet. Vanaf 2017 wordt om de 12 jaar getoetst.
De nieuwe normen zijn in 2017 vastgesteld en zijn bedoeld om ons land tot en met 2100 veilig te houden. Afhankelijk van klimaatontwikkelingen kunnen normen later weer aangescherpt worden. Elke twaalf jaar worden de dijken getoetst aan de op dat moment geldende normen. We kunnen helaas niet uitsluiten dat de dijken later opnieuw moeten worden verbeterd om het land veilig te houden.
In 2017 is een nieuwe normering ingegaan voor de waterveiligheid. Bij de voorbereidingen voor de verbetering van de IJsseldijk langs het Apeldoorns Kanaal hebben we al rekening gehouden met deze nieuwe normen, zodat de dijk niet opnieuw hoeft te worden getoetst.