Vragen en antwoorden baggeren Scherpenzeel
Bagger is de afzetting van zand en afgestorven planten op de waterbodem. Een modderige laag op de bodem van een watergang die met de jaren steeds dikker wordt. Deze laag wordt ook wel sediment of slib genoemd.
In Scherpenzeel gaat het om de sloten en vijvers langs De Voorposten, Eekhoornnest, Dassenburcht, Marternest, Industrielaan, Frans Halslaan, Burgemeester Royaardslaan, Lindenlaan, Vijverlaan, Burg. Heijsingel, Heuvelskamp, De Omloop, Verlengde Hopeseweg, N224, Marktstraat en langs De Breelaan.
De baggerwerkzaamheden in Scherpenzeel worden uitgevoerd in oktober en november 2023. Dit is in de voorkeursperiode voor baggeren zodat dieren en planten zo min mogelijk schade ondervinden.
Als waterschap beheren wij de kwaliteit van het oppervlaktewater. Door te baggeren zorgen we ervoor dat er voldoende waterdiepte is in sloten en vijvers, zodat er voldoende groeimogelijkheden zijn voor planten, en dat de watertemperatuur niet te snel oploopt in warme periodes. Warm water bevat veel minder zuurstof dan koel water. Planten zorgen voor zuurstof zodat waterdieren en -planten er goed kunnen leven. In koel water is de kans op blauwalg ook minder.
De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd met schuifboten en graafmachines. Er wordt vooral in de middenbaan van de vijvers en sloten gebaggerd om zo de oevers ongemoeid te laten. Dit spaart de beschoeiing, en langs de oevers blijven de wortels van planten zitten, zodat er vlug weer een natuurlijke situatie ontstaat voor planten en dieren.
Het waterschap werkt volgens ecologische werkprotocollen zodat tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zo goed mogelijk wordt omgegaan met de aanwezige planten en dieren. Deze ecologische werkprotocollen voldoen aan de eisen die in de Wet Natuurbescherming beschreven staan. Daarnaast wordt er, voordat de baggerwerkzaamheden daadwerkelijk beginnen, op bepaalde plekken een ecologische inspectie uitgevoerd om te kijken naar eventuele veranderingen ten opzichte van een paar maanden geleden.
Vissen hebben in dit seizoen en in deze watergangen voldoende vluchtmogelijkheden gedurende de werkzaamheden. Wel zal na het baggeren het water enige tijd wat troebel blijven door lichte bodemdeeltjes die in het water blijven zweven. Vissen kunnen naar andere sloten en vijvers zwemmen, want die bodemdeeltjes kunnen in de kieuwen van de vissen gaan zitten en daardoor de zuurstofopname verstoren.
De bagger is in het voortraject onderzocht en daarmee is voor vastgestelde vakjes van watergangen de kwaliteit in beeld. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er geen sprake is van verontreinigingen die hergebruik van de bagger in de weg zouden kunnen staan. Alle vrijkomende bagger wordt afgevoerd naar verschillende erkende instanties die weer herbestemmingen voor deze bagger hebben. Een deel van de bagger is zo schoon, “verspreidbaar op aangrenzend perceel”, dat het als grond gebruikt kan worden in de nabije omgeving. Uit voorzorg wordt de bagger uit de sloten waarop een riooloverstort zit, afgevoerd.
De bagger wordt op de kant van de watergangen in vrachtwagens geladen en vervoerd door aannemer Van Oostrum. Een deel van de bagger gaat naar een weilanddepot van de aannemer en een deel gaat naar De Slufter.
De beschoeiing van de vijver bij de Vermeerlaan wordt vervangen.
Dat is mogelijk. Tijdens de uitvoering doen wij er alles aan om overlast tot een minimum te beperken. Het kan echter voorkomen dat er een korte wachttijd is vanwege een tijdelijke wegafzetting. Tijdelijk kunnen de werkzaamheden geluidsoverlast veroorzaken. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Omwonenden van de werkzaamheden ontvangen voor aanvang een brief. Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden via de lokale media en via de websites van het waterschap en de gemeente.