Bovenste Polder Wageningen
Samen met provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en gemeente Wageningen werken wij aan het verhogen van het waterpeil in de Bovenste Polder bij Wageningen. In de Bovenste Polder willen we een groter en beter leefgebied ontwikkelen voor diverse watervogels. Vanuit dit ecologisch doel (Natura2000) is er de wens om water langer vast te houden om zo een ‘overstromingsvlakte’ te realiseren van 5 tot 10 hectare.
Status:
in uitvoering

Wat is er aan de hand?
De Bovenste Polder is een uiterwaard die van groot belang is voor de natuur. Om het gebied waardevoller te maken voor planten en dieren willen we de natuur natter en gevarieerder maken. Dit willen we bereiken door het water langer vast te houden en een overstromingsvlakte te creëren.

Wat gaan we doen?
Om het water langer vast te houden in het gebied, wordt de huidige stuw bij de Pabstsendam vervangen en plaaten we een nieuwe stuw. Ook wordt een deel van het toegangspad tot de Bovenste Polder vanaf de Grebbedijk/Spijk naar de geul iets verhoogd.
Wat levert het ons op?
Door het plaatsen van een nieuwe stuw kan het water in de Bovenste Polder vanaf het voorjaar tot juni vastgehouden worden. De lage delen in de uiterwaard zullen daardoor natter worden. Op de delen die langdurig nat zijn, ontstaat een 'dynamische vlakte'. Binnen deze vlakte zal de vegetatie bestaan uit nat grasland, pitrus, liesgras en russen.
Deze delen geven samen ruim invulling aan de Natura 2000-maatregel om te komen tot 5 tot 10 hectare overstromingsvlakte. Dat betekent een uitbreiding van het leefgebied van onder meer het porseleinhoen en de watersnip. Mogelijk profiteert ook de kwartelkoning, maar deze is geen doelsoort bij deze maatregel. De ecologische doelstelling is uitbreiding van het leefgebied van het porseleinhoen en de watersnip, maar ook voor ganzen, eenden en steltlopers betekent dit kwaliteitsverbetering van het leefgebied.
Planning
De werkzaamheden gaan begin november 2022 van start en duren tot half december 2022. In deze periode blijft de Bovenste Polder toegankelijk. Tijdens de uitvoering zijn machines aan het werk, zal transport plaatsvinden voor aan- en afvoer en zal het werkterrein afgezet worden.
Na plaatsen van de nieuwe stuw zal de komende jaren gekeken worden naar de effecten van het verhogen van het stuwpeil op het watersysteem en het natuurbeheer. Daarbij zal het peil in stappen opgezet worden.

Meer informatie
De vernattende maatregelen ten behoeve van Natura 2000 doelen kan leiden tot mogelijke toename van steekmuggen en
bijkomende overlast. Hiervoor is een risicoanalyse uitgevoerd.
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met ons:
Pieter Waaijer
over het project
pwaaijer@vallei-veluwe.nl