Circulaire zuivering Terwolde
Een toekomstbestendige rioolwaterzuiveringsinstallatie, gebouwd volgens nieuwe technieken, waarbij veel aandacht is voor circulariteit en duurzaamheid. Dat is het doel van de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Terwolde, zowel tijdens de renovatie als bij het gebruik. Dat is ook de visie van ons waterschap, dat we met zijn allen werken aan een klimaatpositieve leefomgeving. Dat betekent dat iedereen in 2030 denkt en werkt volgens de principes van de circulaire economie.
Status:
in uitvoering

Wat is er aan de hand
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Terwolde zuivert het rioolwater van voornamelijk de gemeente Voorst en een deel van Apeldoorn en Deventer. De rwzi (rioolwaterzuiveringsinstallatie) is in 1977 gebouwd en in 1988 voor het laatst grootschalig gerenoveerd. Om ook op langere termijn het rioolwater goed te kunnen blijven zuiveren en te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving wordt de rwzi (rioolwaterzuiveringsinstallatie) gerenoveerd Hierbij maken we gebruik van nieuwe technieken.

Wat gaan we doen?
We gaan de zuivering op circulaire wijze renoveren. Hierbij kijken we naar hergebruik van bestaande installaties, onderdelen en materialen. Daarnaast voeren we nieuwe technische componenten van de installatie uit conform het modulaire Verdygo® concept. Het wordt een zuivering waarbij we installaties makkelijker aan kunnen passen naar de gewenste capaciteit en installaties uitwisselbaar zijn. Bij het bedrijfsgebouw bouwen we remontabel en passen we zoveel mogelijk tweedehands materialen toe toe. Bij de renovatie houden we rekening met de bestaande groenvoorzieningen en de aantrekkelijke leefomgeving.

Wat levert ons werk op?
Waterschap Vallei en Veluwe wil zijn werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uitvoeren. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen. De rioolwaterzuivering Terwolde is de eerste zuivering binnen het waterschap dat circulair gerenoveerd wordt en waar we het concept van Verdygo® toepassen. Dit levert een goed werkende zuivering op waar het “makkelijk” is nieuwe technieken aan toe te voegen en in capaciteit te wijzigen zonder de hele zuivering te moeten verbouwen. Hiermee kunnen we inspelen op toekomstige ontwikkelingen.
Planning
De bouw van de circulaire installatie is in 2022 gestart. De overeenkomst met aannemingsmaatschappij Pannekoek GWW B.V. is in februari 2022 getekend. Zij werken onder de naam Combinatie lokaal Circulair met ADS Groep, Moekotte en Witteveen+Bos
Terwijl de nieuwe installatie in delen wordt gebouwd, blijft de oude installatie in bedrijf, zodat het rioolwater van inwoners en bedrijven gewoon gezuiverd wordt. Als een onderdeel gereed is, wordt omgeschakeld van oud naar nieuw.
Naar verwachting is de vernieuwde circulaire zuivering in 2023 in bedrijf.
Wat is Verdygo
Verdygo® is een innovatief, modulair ontwerp- en bouwconcept voor rioolwaterzuiveringen.
Kenmerkend voor Verdygo®-installaties is dat deze in tegenstelling tot traditionele zuiveringsinstallaties zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde, bovengrondse modules die aan elkaar gekoppeld zijn door middel van een plug and play-principe. Dit betekent dat, indien een installatie of een deel van een installatie buiten gebruik wordt genomen, de betreffende modules ingezet kunnen worden op een andere locatie. Daar waar de traditionele, veelal in beton gegoten installaties worden gesloopt, krijgen de Verdygo®-modules gewoon weer een nieuwe bestemming. Voor de ontwikkeling van Verdygo® werken we samen met Waterschapsbedrijf Limburg.
Heb je vragen over dit project? Neem dan contact op met ons.
Acquisitie naar aanleiding van bovenstaande informatie wordt echter niet op prijs gesteld.

Maaike van Scheppingen
omgevingsmanager
mvanscheppingen@vallei-veluwe.nl