De Duurzame Brandstofketen
Zes organisaties in Gelderland realiseren samen een lokale brandstofketen voor biogas vanaf de rioolwaterzuivering Renkum aan bouwplaatsen in de omgeving. Deze ontwikkeling reduceert CO₂ (koolstofdioxide)-, stikstof- en fijnstofuitstoot. De eerste keten is vanaf 18 mei 2021 operationeel.
Status:
in uitvoering
Wat doen we?
We realiseren samen met Gashouders een vulstation voor biogaslevering aan projecten van bouwbedrijf GMB in de regio. Buse Gas B.V. zorgt voor de ontwikkeling van containers voor de biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de gasmotor voor een hybride aggregaat op lokaal geproduceerd biogas. De HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) doet onderzoek naar de milieu-impact van de keten.

Wat levert ons werk op?
Op de rioolwaterzuivering Renkum wordt biogas uit slib geproduceerd. Dit komt als reststroom vrij bij het zuiveren van rioolwater. Jaarlijks wordt hier 750.000 m3 (kubieke meter) biogas omgezet in elektriciteit en warmte. Bij overproductie wordt het overtollige biogas afgefakkeld. Dit zetten we in als lokale brandstof met als resultaat een besparing van 150.000 liter diesel per jaar bij bouwprojecten en 300 ton CO₂ (koolstofdioxide)-uitstoot per jaar.
Samenwerking
Op de afbeelding rechts staan alle samenwerkende partijen; Gashouders, Waterschap Vallei en Veluwe, Europese Unie - OP Oost, HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) University of Applied Sciences, Koninklijke Van Twist, GMB en Buse.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
De samenwerking is op 31 juli 2020 ondertekend en vanaf 18 mei 2021 is de eerste keten operationeel. Het project loopt tot 2023.

Heb je vragen over dit project? Neem dan contact op met ons:

Yvonne Vlek
communicatie adviseur
yvlek@vallei-veluwe.nl