Veelgestelde vragen en antwoorden
KRW staat voor Kader Richtlijn Water en is opgesteld om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren. In de richtlijn staan afspraken die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon en gezond is.
EVZ staat voor Ecologische Verbindingszone en is een verbinding tussen natuurgebieden. Deze strook moet de mogelijkheid voor verplaatsen van dieren en planten tussen natuurgebieden mogelijk maken. Denk hierbij aan de oever van een watergang die door het landschap loopt.
Dit project draagt bij aan het realiseren van een goede ecologische toestand conform Kader Richtlijn Water en EVZ. Concreet voorzien we beschaduwing, meer variatie in de beek, stroming, watervoerendheid, natuurvriendelijk onderhoud en het maken van verbindingen voor dieren via de aanplant van bomen en struiken/faunapassages.
Het profiel van de Fliert wordt aangepast. In grote lijnen gaat daarmee de bodem (iets) omhoog en wordt het profiel natuurlijker ingericht.
Het traject waarbinnen de maatregelen worden gerealiseerd is in en naast de Fliert vanaf Bussloo tot monding Toevoerkanaal (circa 9 kilometer). Ten noorden van de Voordersteeg komt een ecologische verbindingszone met een breedte van 12 meter en een lengte van 1,8 kilometer.
Het natuurlijke profiel van de Fliert is minder diep. De bodembreedte is wat afgenomen en bovenin het profiel is er juist wat meer ruimte gecreëerd. De versmalling zorgt ervoor dat er meer water wordt vastgehouden en het water in de Fliert blijft langer stromen. Doordat de bodem iets omhoog komt zal het grondwater minder ver uitzakken. Doordat het profiel bovenin meer ruimte heeft gekregen blijft er voldoende afvoercapaciteit om bij pieksituaties geen overlast te geven.
We werken aan een gedetailleerder ontwerp, doen nog aanvullende onderzoeken en kunnen aan de hand hiervan aangeven of het waterpeil verandert.
Ja en nee, we hebben een tijdelijke werkstrook nodig om de werkzaamheden te realiseren. De grond die we gaan inrichten is van het waterschap.
Over de periode wanneer de uitvoering gaat plaatsvinden, ontvangen belanghebbende tijdig bericht. Ook op de website zal te zijner tijd bericht worden gegeven van uitvoering. De gemeente Voorst beraamt zich nog over de planning van de fietspad.
Het werk is nog niet aanbesteed. In september is de aanbestedingsprocedure en wordt de aannemer bekend.
Tijdens de uitvoering vinden graafwerkzaamheden en transporten plaats langs de Fliert en over de weg.
Als u bezwaren hebt tegen het planten van bomen/struiken, zullen wij een afweging maken van uw belang, de natuurdoelstellingen en de belangen van andere omwonenden. Het zal ook meespelen hoe ver de bomen/struiken van uw perceel staan. Wij zullen in elk geval proberen om een oplossing te vinden waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden en gaan daar graag met u over in gesprek.
Op voorhand niet. In het veld en ontwerp is gekeken naar het in standhouden van bomen.
Deze worden zorgvuldig verwijderd om verdere verspreiding te voorkomen. Ook zijn er speciale soorten die wij tijdens het werk beschermen tegen vergraven en/of kapot rijden.
Aanliggende grondeigenaren zijn persoonlijk benaderd, Er zijn brieven verstuurd en er staat informatie op de website.
Marcel Timmer is tijdens de uitvoering aanspreekpunt voor op- of aanmerkingen over het project. Hij is bereikbaar via 055-5272911.
Het waterschap is de uitvoerende instantie voor het KRW (Kader Richtlijn Water)-werk.
De gemeente is de uitvoerende instantie voor het fietspad.
De provincie verstrekt de Europese subsidie.
Het eindbeeld moet een gevarieerde zone langs de Fliert zijn met bomen, struiken, kruiden en grassen.
Het zal dus een afwisseling zijn. Sommige trajecten zullen meer struiken en bomen bevatten, waar andere trajecten juist meer open zijn. Daarnaast zijn de oevers op grote delen van de Fliert anders ingericht en zal de bodem iets hoger liggen.
Vissen: kleine modderkruiper, bermpje en mogelijk rivierdonderpad.
Kenmerkende insecten voor beken, zoals de beekloper, weidebeekjuffer en vuurjuffer.
De ijsvogel. Langs de oever planten zoals de kleine watereppe, egelskop en watermunt. En meer op het droge soorten als grote ratelaar en rietorchis.
In de poelen ontstaat weer leefgebied voor amfibieën.
We gaan er op dit moment vanuit dat we op de afgegraven delen eerst ontwikkelbeheer zullen uitvoeren. Ontwikkelbeheer houdt in dat we kijken naar wat er opkomt en dat we daar op gaan sturen, zodat de gewenste variatie blijft bestaan.
Dit kan betekenen dat we in de eerste jaren bepaalde plekken vaker maaien om te voorkomen dat er allemaal bomen op komen. Omdat variatie gewenst is zijn er ook plekken waar we de jonge bomen juist kans geven om groot te worden.
Rond en onder de jonge aanplant zal de eerste jaren gemaaid worden zodat deze ruimte heeft om te groeien.
Het onderhoud vindt plaats vanaf de onderhoudsroutes.
Op een deel van het tracé ligt een fietspad (van gemeente Voorst) waar we gebruik van maken om de brede zone te onderhouden.
Op andere plekken rijden we met de machines door de (weiland) percelen van de aanliggende eigenaren.
Het maaisel dat vrijkomt wordt afgevoerd en tijdelijk op tussendepots neergezet, waar vandaan het door een vrachtwagen wordt opgehaald.
Het onderhoud vindt plaats vanaf de onderhoudsroutes.
Op een deel van het tracé ligt een fietspad (van gemeente Voorst) waar we gebruik van maken om de brede zone te onderhouden.
Op andere plekken rijden we met de machines door de (weiland) percelen van de aanliggende eigenaren.
De kosten zijn nog niet bekend, aanbesteding vindt nog plaats.
Het waterschap en de provincie dragen de kosten voor het water- en natuurdeel. De kosten voor het fietspad worden door de gemeente Voorst betaald uit de opbrengst van de nieuwe woonwijken.
Het waterschap gaat vooraf in overleg over schadevergoeding met de eigenaren op wiens grond er werkzaamheden plaatsvinden.
Heb je achteraf schade die niet vergoed is, dan kan je terecht bij Marcel Timmer. Hij zal de schade ter plekke bekijken en met je bespreken of het waterschap de schade kan en wil herstellen. Kom je er in onderling overleg met het waterschap niet uit, dan heeft het waterschap ook een officiële schaderegeling.
De aanleg van een recreatief fietspad door de gemeente. En Optimalisatie Watersysteem Twello (OWT). De stuwen in dit gebied zijn aan vernieuwing toe. De stuwen kunnen straks met elkaar communiceren. Dan is een optimale waterverdeling mogelijk. Verder aandacht voor het voorkomen van wateroverlast bij extreem weer. Ook wordt onderzocht hoe het water dat verwacht wordt bij de waterfabriek, richting Twello geleid kan worden.
U wenden tot Marjolijn Bijsterveld of Jelle Koopman van de gemeente Voorst. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de aanlegvergunning. Maar beter is om contact op te nemen met de gemeente om uw bezwaar kenbaar te maken, zodat we hierover in gesprek gaan.
Het klompenpad wordt tijdens de werkzaamheden omgelegd. Na de werkzaamheden loopt het pad weer langs de vertrouwde route.
Een plek waar middels een constructie het waterpeil in de beek geregeld wordt. Vaak valt daar letterlijk het water enkele centimeters naar beneden
Een plek waar je door de beek kunt lopen of rijden.
De ingediende zienswijzen worden behandeld en de indieners ontvangen daarop in het najaar antwoord.