Een schone Westdijk
De Westdijk bij Bunschoten-Spakenburg wordt gesaneerd en hersteld. Dit is nodig omdat de Thermisch Gereinigde Grond (TGG), die in 2016 bij de dijkversterking is aangebracht, verontreinigd blijkt. Waterschap Vallei en Veluwe heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen en opdracht gegeven aan Boskalis om de dijk te saneren en herstellen.

Hoe wordt de Westdijk gesaneerd?
Boskalis voert in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe het verontreinigd materiaal af en vervangt dit door zand. Bij deze werkzaamheden wordt de steunberm van de dijk vak voor vak verwijderd. Per vak worden er tijdelijke damwanden geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen verzakkingen in de omgeving ontstaan. Vervolgens worden ook de kavelsloten in de polder schoongemaakt.
Om hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken wordt het afgegraven materiaal voor het grootste deel afgevoerd via het water. Daarnaast is een limiet gesteld aan het aantal vrachtwagens dat per dag via de vastgestelde transportroutes in het projectgebied mag rijden. Daarmee kunnen we helaas de hinder die je mogelijk ondervindt niet volledig wegnemen. We vragen om begrip en medewerking om in het komende jaar te werken aan een schone en veilige Westdijk.
Digitale rondleiding
Vanwege de veiligheid is de Westdijk (grotendeels) afgesloten voor het verkeer. Om u toch een beeld te kunnen geven van de werkzaamheden, hebben we een filmpje gemaakt. Laat je digitaal rondleiden.
Wanneer zijn de werkzaamheden klaar?
Op 12 november 2021 is het laatste verontreinigde materiaal verwijderd uit de steunberm uit de Westdijk. Afrondende werkzaamheden lopen door tot in het voorjaar van 2022. Het gaat dan om het verder opbouwen van de steunberm met (erosie)bestendige klei en inzaaien van de steunberm.
Gebruik Westdijk
Gedurende de werkzaamheden is de Westdijk (grotendeels) afgesloten voor verkeer. In de weekenden is de weg tussen Bunschoten-Spakenburg en de Fokjesweg opengesteld voor verkeer.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Dit project maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermings-programmma. Hierin werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.300 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt. Zo werken we aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en recreëren.

Nieuws

Rapporten en publicaties Westdijk
Hier vind je het volledige overzicht van rapporten en publicaties over de Westdijk die je kunt opvragen.
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met ons:

Richard Schokker
(055) 5 272 911
omgevingsmanager

Persvragen
(055) 2 272 652
pers@vallei-veluwe.nl