Waardevolle grondstoffen uit toiletpapier
Stoffen in rioolwater bieden kansen voor bedrijven. Want afval voor de één, is grondstof voor de ander. Het waterschap test de mogelijkheid om grondstoffen uit rioolwater te halen en weer waardevol te maken. Met die grondstoffen kunnen we bijvoorbeeld medicijnresten uit rioolwater zuiveren.
Status:
in uitvoering

Wat is er aan de hand?
Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het zuiveren van het rioolwater en maken per dag duizenden liters water weer schoon. Dit zuiveringsproces is tijdrovend en duur. Tegelijkertijd zitten in het rioolwater ook grondstoffen die bruikbaar zijn voor bedrijven, zoals bio brandstof. Maar dit potentieel wordt niet benut. In het Interreg North-West Europe-project WOW! - Wider business Opportunities for raw materials from Waste water - willen we hier met 12 partners uit 6 Noord-West Europese landen verandering in brengen.

Wat gaan we doen?
Binnen WOW! gaan we grondstoffen uit het rioolwater halen en weer van waarde maken! Met onze Europese partners testen we de toepassingen van cellulose, PHA bioplastics en lipiden uit rioolwater als biologisch alternatief voor fossiele grondstoffen. Het waterschap is projectleider van WOW! en gaat daarnaast een testinstallatie realiseren op de waterzuivering in Ede. De testinstallatie is bedoeld om cellulose te winnen. Cellulose wordt gewonnen uit resten van toiletpapier dat in het rioolwater terecht komt. Door een speciale techniek maken we drie grondstoffen uit de cellulose. Een daarvan is kool. Door deze kool actief te maken werkt het als een spons die medicijnresten kan binden. Op deze manier willen we medicijnresten verwijderen, die anders in het gezuiverde water achterblijven.

Wat levert het op?
Met WOW! willen we laten zien dat het echt kan: grondstoffen uit rioolwater kunnen weer omgezet worden in waardevolle producten. De resultaten uit de testinstallaties helpen bij het opstellen van nationaal en Europees beleid om grondstoffen uit rioolwater in de toekomst makkelijk beschikbaar te stellen voor bedrijven. En hiermee dragen we bij aan een circulaire economie.
Interessante links en informatie:

Met wie gaan we het doen?
Het waterschap werkt voor de testinstallatie samen met twee partijen. Wij realiseren de testhal op de zuivering, daarna levert onze partner CirTec de fijnzeeftechniek om de cellulose uit het rioolwater te halen. Pulsed Heat levert de techniek om de cellulose om te zetten in actief kool.
Binnen WOW werken de volgende partners samen:
- Waterschap Vallei en Veluwe
- Wupperverbandsgesellschaft für integrale Wasserwirtschaft
- Technische Universität Kaiserslautern
- Université du Luxembourg
- VLARIO
- NaturePlast
- Avans Hogeschool
- REMONDIS Aqua
- VITO
- Pulsed Heat
- CirTec
- Severn Trent Water
Meer informatie over dit project vindt je op de website van Interreg North-West Europe.
Wil je meer weten over de rol van het waterschap of over de pilot? Neem contact op met ons:
Katrien Bijl
projectmanager
kbijl@vallei-veluwe.nl