Veelgestelde vragen & antwoorden
Bij de aanleg van de stuw is er voor gekozen om deze niet te coaten (verven) omdat wij daar geen budget voor hadden. Het coaten van een stalen damwand is niet nodig, de levensduur of sterkte van de damwand wordt hier niet door beïnvloed. Het coaten achteraf doen, levert extra hoge kosten op, omdat het materiaal nu gedeeltelijk in het water staat en al aangeroest is. De gracht moet eerst drooggezet worden en de volledige stuw ontroest worden, om een coating te kunnen aanbrengen. Ervaring leert bovendien dat coating die achteraf wordt aangebracht, minder lang stand houdt. Met name vanwege de hoge kosten coaten we de stuw niet.
In bepaalde periodes zal er zeker zicht zijn op het water. Ook zijn er plekken waar nauwelijks riet staat. In de periode dat het waterschap en de gemeente i.v.m. de Flora- en faunawet geen onderhoud mogen doen (15 maart- 15 juli) is het erg lastig om daar verder op in te grijpen. Zoals aangegeven gaan we wel gefaseerd maaibeheer uitvoeren.
Nee, wij gaan de muur niet schoonmaken. Algaanslag is bekende problematiek bij gebouwen die aan het water staan. Eigenlijk is dat niet te voorkomen.
We kunnen proberen de rietstengels in het voorjaar (voor 21 juni) onder water te maaien. Op die manier loopt de rietstengel vol en verrot. Het is geen garantie dat dit werkt, maar in ons land zijn hier redelijk goede ervaringen mee. Het riet zal dan afnemen, maar verdwijnen doet het meestal niet. Dit lukt ook alleen op de plekken waar het onder water staat en onderwater gemaaid kan worden.
Ja, door in het water en daar waar mogelijk gefaseerd te maaien en riet dat tegen woningen aan staat, onder water af te maaien. De taluds langs de Kasteelgracht worden door de gemeente niet als gazon, maar als hooigras met wilde flora beheerd. Dit houdt in dat elk najaar de oevers gemaaid en geruimd worden. De gemeente heeft aangegeven het gazon ook vier keer per jaar gefaseerd (gedeeltelijk) te gaan maaien, aansluitend op de maaibeurten van het waterschap.
De parkeerplaatsen zijn bijna even hoog aangelegd als het huidige waterpeil in het lage deel. Bij piekbuien stijgt dit peil en vervolgens staan parkeerplaatsen onder water. Naast de Kasteeltoren ligt ondergronds een overstort. Bij piekbuien raakt deze overstort vol en het water loopt naar de parkeerplaatsen. Gevolg: schade aan auto’s en opslagschuurtjes. De maatregelen worden genomen voor het hoge deel. We onderzoeken of het risico op overstroming van de parkeerplaatsen bij de Kasteeltoren toeneemt. Bij dit onderzoek namen we contact op met de vereniging van eigenaren van de Kasteeltoren. Het waterschap gaat in overleg met de Vereniging van Eigenaren van de Toren om te bespreken of we, en zo ja hoe, dit probleem kunnen oplossen.
In de toekomst gaan we gefaseerd onderhoud plegen. Dat betekent dat er stukken zijn blijven staan om watervogels voldoende schuil- en broedgelegenheid te bieden. Hierbij moet vooral gedacht worden aan een aantal rietstroken en oeverbegroeiing. In de praktijk zal het dus zo zijn dat er stukken gemaaid zijn maar dat er ook stukken met begroeiing blijven staan. Omdat bekend is dat jong maar ook ouder riet natuurwaarde heeft zal het zo zijn dat we daarin faseren. Er blijven daarom rond de Kasteelgracht ieder jaar plekken met jong en ouder riet staan. Om te voorkomen dat het riet niet ouder wordt dan 3 jaar, wordt het gemaaid en komt er weer jong riet op. Wel willen we voorkomen dat er in het oudere riet ook houtopslag komt. Deze zal daarom verwijderd worden.
Het water wordt zoveel mogelijk uit het lage pand opgepompt naar het hoge pand. Wanneer er onvoldoende water in het lage pand is wordt er grondwater opgepompt.
De gemeente koppelt per jaar 6 hectare verhard oppervlak af. Dit regenwater komt dus niet meer in de riolering. Uit kostenoverwegingen gebeurt afkoppeling in combinatie met andere werkzaamheden in de openbare ruimte, zoals vervanging van asfalt of klinkers, herinrichting van de weg of rioolvervanging. Deze werkzaamheden zijn op korte termijn niet aan de orde voor de omgeving van de Kasteelgracht. Toch gaat de gemeente hier afkoppelen om meer water naar de Kasteelgracht te brengen. Het gaat om de weghelft van de Fortlaan en de Lage Landenlaan grenzend aan het hoge pand van de Kasteelgracht. De gemeente is bezig met de afkoppeling. Als eerste gebeurt dat bij de Regenboogschool in 2018 (4000 m²). Daarna volgen de Fortlaan en deel van de Hovenlaan (allebei eenzijdig afkoppelen). Dat wordt eind 2018 of 2019.
De regenpijpen aan de achterzijde van de woningen grenzend aan de Kasteelgracht zijn al afgekoppeld van de riolering. Dit regenwater stroomt direct in de gracht. De voorzijde van de woningen is niet afgekoppeld. Bewoners kunnen zelf met het afkoppelen van regenpijpen aan de slag. Zo kan het regenwater, via een buis onder de woning, rechtstreeks naar de gracht lopen. Ook kan het regenwater in de eigen tuin bovengronds of ondergronds worden opgevangen.
De gemeente Apeldoorn stimuleert het afkoppelen van regenwater met de subsidieregeling ‘afkoppelen regenwater en aanleg groene daken’, die sinds 1 mei 2017 van kracht is. In 2017 zijn er zestig aanvragen gedaan, waarvan ongeveer twee derde is toegekend. Meer weten over afkoppelen? Ga dan naar www.apeldoorn.nl/klimaat.