Lampenbroek: klimaatverandering en herstel verdroogde natuur
Natuurgebied Lampenbroek ligt onder Klarenbeek. Door het gebied stromen drie beken: de Verloren Beek, de Loenense Beek Noord en de Voorsterbeek.
Lees meer over het definitieve schetsontwerp.
Status:
in voorbereiding

Wat is er aan de hand?
De natuur in het Lampenbroek is verdroogd en moet worden hersteld. Als dit herstel uitblijft, neemt de afwisseling in bloemen, planten en dieren verder af. Verdroging ontstaat door te lage grondwaterstanden. Dat is ook de reden dat beken verdroogd zijn, want de ‘natuurlijke voeding’ ontbreekt. Tevens verandert ons klimaat snel. Er valt in korte tijd meer regen en periodes van droogte duren langer.

Wat gaan we doen?
In opdracht van provincie Gelderland richten waterschap en Natuurmonumenten het natuurgebied anders in dan het nu is. Daarbij heeft het veranderende klimaat, agrarisch gebruik en natuur de aandacht. Het gaat om 108 hectare. Omdat Natuurmonumenten eigenaar is van 58 hectare, is nog 50 hectare nodig van andere grondeigenaren. Met hen worden de mogelijkheden besproken. Nieuw geplaatste peilbuizen tonen ‘live’ hoe de grondwaterstand reageert op neerslag en droogte. De peilbuizen leveren meetgegevens waarmee effecten van nog nader te bepalen maatregelen worden gemonitord.

Wat levert ons werk op?
Door het gebied opnieuw in te richten, kunnen we beter inspelen op verandering van het klimaat. Het is tevens de bedoeling dat er nieuwe begroeiing gaat bloeien: blauwgrasland, veldrusschraalland, bosbiesassociatie, dotterbloemhooiland, kleine zegge en elzenzegge. Waterschap en Natuurmonumenten willen ook dat agrariërs hun bedrijf op een goede wijze kunnen voortzetten.

Meer weten?
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met ons:

André van Uum
omgevingsmanager
lampenbroek@vallei-veluwe.nl