De sfeer tijdens de informatiemarkt was prettig. Veel bezoekers waardeerden de informele opzet. Op verschillende plekken was informatie op te halen en ontstonden één op één gesprekken tussen inwoners en medewerkers van gemeente, provincie, waterschap, Natuurmonumenten. Veel bezoekers hopen snel een vervolg te zien van de plannen. Zij vroegen bovendien aandacht voor de eerder door hen ingebrachte reacties in de gebiedsateliers. We herkennen de opmerkingen en gaan hiermee aan de slag. Vanwege wisselingen in de projectorganisatie, kunnen we na de zomer meer duidelijkheid geven over het vervolgproces.
Algemeen proces
We hebben toegelicht wat de huidige stand van de plannen is. Het schetsontwerp is de basis voor de uitwerking van de plannen. In totaal is het projectgebied opgedeeld in 18 kleinere gebieden (gebiedsateliers). Met de inbreng in de gebiedsateliers werken we het schetsontwerp uit. Eerst in een voorlopig inrichtingsplan en dan in een definitief inrichtingsplan. In 2021 vonden de eerste gebiedsatelierbijeenkomsten plaats. Twee van de 18 gebieden gaan deze zomer in uitvoering. Deze gebieden zijn voor een groot deel eigendom van Natuurmonumenten. Drie gebieden zijn uitgewerkt in een concept voorlopig inrichtingsplan. Na de zomer organiseren we met de directe omgeving een gebiedsatelier om de plannen toe te lichten en te bespreken. Hierover volgt nadere informatie. Voor de andere 13 gebieden zijn onderzoeken uitgevoerd. De planning voor de uitwerking naar een voorlopig inrichtingsplan bepalen we de komende periode. Zodra dit helder is hoort of leest u hierover meer.
Uitvoering zomerperiode
Natuurmonumenten start deze zomer met de uitvoering van de eerste twee gebieden: Leusveld Noordwest en Voorstonden/Berkendijke. Tijdens de markt was op kaarten te zien wat er precies staat te gebeuren. Mensen zijn enthousiast over het feit dat de eerste werkzaamheden worden uitgevoerd. De gestelde vragen gingen vooral over de kaart. We hebben de maatregelen toegelicht en verteld welke begroeiing we dan verwachten. Dit konden we mooi laten zien aan de hand van foto’s.
Beheer, muggen en knutten
De hiernaast weergegeven poster toont de toe te passen werkwijze bij de uitwerking van het schetsontwerp, de realisatie en het onderhoud. Meerdere inwoners stelden vragen over welke sets aan maatregelen beschikbaar zijn voor de planuitwerking. Dit is toegelicht door aan te geven dat we samen met de inwoners maatregelen voor de zone rondom woningen gaan concretiseren. Voor de delen waar in het schetsontwerp geen maatregelen zijn voorzien, wijzigt de situatie niet.
De algemene reactie was dat de inwoners helderheid hebben over hoe het risico op muggen wordt beheerst.
Grondverwerving
Bij de kraam voor grondzaken gaven de provincie Gelderland en het waterschap uitleg over de aan- en verkoop van gronden voor natuur en watergangen. Tevens gaven ze uitleg over particuliere natuurontwikkeling door het vormen van een landgoed en het omvormen van gronden met een landbouwbestemming naar natuur. Desgevraagd is ook nadere uitleg gegeven aan waar zoekgebieden voor nieuwe natuur in het gebied liggen.
De kraam is druk bezocht en voor een paar bezoekers worden de mogelijkheden voor omvorming van landbouwgrond naar natuur nader onderzocht.
Natuurinclusieve landbouw
Bij de kraam natuurinclusieve Landbouw (NIL) gaf de projectleider van de provincie Gelderland uitleg over dit onderwerp. Binnen het projectgebied van WaardeVOL Brummen is al veel interesse getoond voor NIL. Er zijn ook al veel keukentafelgesprekken gevoerd om nadere uitleg te geven over dit onderwerp. Een aantal agrariërs zette al concrete stappen om te gaan samenwerken en daarvoor wordt een bedrijfsplan opgesteld dat een basis vormt voor de vergoedingen. NIL wordt door velen gezien als de oplossing naar een extensievere manier van boeren en WaardeVOL Brummen draagt daar graag aan bij waar mogelijk.
Hydrologie
In de gebiedsateliers was een veel gestelde vraag hoe het watersysteem in de toekomst bestand zal zijn tegen extreme neerslag en in hoeverre er rekening gehouden wordt met klimaatverandering. Tijdens de informatiemarkt zijn de bezoekers getrakteerd op een live demonstratie hoe het huidige watersysteem de heftige neerslag van afgelopen februari heeft verwerkt. De percelen die onder water zijn gegaan werden daarin herkend. Modelmatig is diezelfde bui doorgerekend met een aangepast watersysteem, met de aanpassingen zoals die in het schetsontwerp zijn opgenomen. Het resultaat van deze berekening liet zien dat extreme neerslag op een gecontroleerde manier kon worden afgevoerd. Dit riep echter wel vragen op hoe het beheer en onderhoud vervolgens plaatsvindt. Eenmalig iets aanleggen is relatief eenvoudig, maar de manier waarop het vervolgens wordt onderhouden bepaalt in grote mate hoe het uiteindelijk gaat functioneren.
Vragen
Naast de algemene vragen en reacties, hebben we ook individuele reacties ontvangen. Deze beantwoorden we persoonlijk. Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, mail dan naar waardevolbrummen@vallei-veluwe.nl.