Nieuwsbrief WaardeVOL Brummen nummer 29
In voor jou stille periode toch stappen gezet
Na lange tijd ontvang je weer een nieuwsbrief. Je hebt de afgelopen periode weinig vanuit WaardeVOL Brummen gehoord of gelezen. De informatiemarkt van eind juni is het laatste (grotere) contactmoment geweest. Keukentafelgesprekken zijn wel regelmatig gevoerd. In Leusveld Noordwest en Berkendijke is de uitvoering van werk te zien. Het ontbreken van voldoende menskracht en wisselingen in het projectteam waren oorzaak van de stille periode. We zijn bezig om dat goed te organiseren en in januari 2023 wordt duidelijk hoe we verder gaan. In de tussentijd blijven we natuurlijk bereikbaar.
Heb je vragen? Stel deze dan via waardevolbrummen@vallei-veluwe.nl of aan omgevingsmanager Maaike van Scheppingen. In deze nieuwsbrief lees je over interessante onderwerpen die plaatsvonden of binnenkort op stapel staan.

Deelnemers aan de eerste werksessie Gebiedsplan Natuurinclusieve landbouw

Rhienderense Beek inrichting
Maandag 28 november is er wel een bijeenkomst voor belanghebbenden bij de Rhienderense Beek inrichting-west (4.1) en -oost (4.2). Bewoners en eigenaren gaven in de eerder gehouden gebiedsateliers aan dat zij willen weten wat de plannen van Natuurmonumenten voor hun gronden zijn, voordat een concept inrichtingsplan wordt opgesteld. De uitnodigingen voor deze bijeenkomst in de Vroolijke Frans, zijn inmiddels aan de belanghebbenden verstuurd.
Werk in uitvoering
In de natuurgebieden Leusveld (Leusveld noord-west) en Voorstonden (Berkendijke) is aannemer Baks in opdracht van Natuurmonumenten aan het werk. De werkzaamheden die hij uitvoert zijn bedoeld om het water langer in de natuurgebieden vast te houden. Met als doel: de natuur versterken en de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Op een aantal percelen worden de natuurlijke laagtes (slenken) hersteld. Daarnaast dempt de aannemer een aantal sloten en greppels of maakt ze minder diep. Door deze maatregelen kan in perioden met veel regen het natuurgebied in de toekomst meer water opnemen, zodat er in het voorjaar langer water beschikbaar is. En dat is hard nodig. Als gevolg van klimaatverandering zullen we vaker te kampen krijgen met droge zomers. Natuurmonumenten werkt er, samen met de partners van WaardeVOL Brummen, keihard aan om voldoende water voor de natuur te houden. De soortenrijkdom behouden en uitbreiden, en de gevolgen van klimaatverandering opvangen gaat niet vanzelf. In het project WaardeVOL Brummen is nu de eerste stap gezet in de natuurgebieden Voorstonden en Leusveld. Voor plantensoorten die horen bij vochtige graslanden, zoals echte koekoeksbloem en blauwe knoop, is voldoende water in het voorjaar cruciaal.
Voorstellen IPM-team
Het Integraal Project Management Team van Waterschap Vallei en Veluwe is trekker van het project WaardeVOL Brummen. Het team is bijna op sterkte. Op de foto’s zie je de teamleden die met specialisten (onder andere projectleiders, ecologen, hydrologen, boswachters) samenwerken.
Staand van links naar rechts: Sander Hoegen (technisch manager), Edwin Spikkert (communicatieadviseur), Richard Bouwmeester (omgevingsmanager).
Zittend van links naar rechts: Lia Fraanje (projectondersteuner) en Maaike van Scheppingen (omgevingsmanager).
Van links naar rechts: John Geurts (projectbeheerser) Loes van der Vegt (projectmanager) Peter Mooij (contractmanager)

Excursie voor geïnteresseerden uit de regio
Natuurmonumenten organiseerde donderdagavond 15 september een informatieve excursie voor geïnteresseerden uit Brummen en omgeving. Boswachter Remko Vriens en ecoloog Ellen ter Stege van Natuurmonumenten maakten met een groep van ongeveer 50 geïnteresseerden een wandeling door Voorstonden-Berkendijke. Op verschillende plekken op de route kregen de geïnteresseerden uitleg over het herstel van de waterhuishouding en de werkzaamheden. Ook was er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.
Uitleg aan deelnemers aan de excursie
Wat speelt er nog meer in het gebied?
Werkgroepen voor Gebiedsplan Natuurinclusieve Landbouw Brummen van start
Ruim 35 boeren kwamen 8 september samen op de boerderij van familie Wijgman in Leuvenheim voor de start van een reeks van werksessies voor het Gebiedsplan NIL Brummen. In de werksessies gaan de boeren, Waterschap Vallei en Veluwe en terreinbeherende organisaties deelplannen maken. In deze deelplannen komen maatregelen voor bodem, water, biodiversiteit en kringlopen te staan. Deze deelplannen worden begin 2023 samengebracht in het Uitvoeringsplan Overgangsgebied voor natuurinclusieve landbouw in Brummen. Dit plan dient ter onderbouwing van individuele bedrijfsplannen van de deelnemende boeren. De sfeer tijdens de bijeenkomst was positief en opbouwend. De boeren willen samen aan de slag met natuurinclusieve landbouw. Zij zien dat als een belangrijke stap voor de toekomst van hun bedrijf. In zeven werkgroepen zijn de boeren samen met het waterschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer van start gegaan om te kijken wat zij kunnen gaan bijdragen aan de versterking van de natuur. Deze werkgroepen komen in de laatste maanden van 2022 nog drie keer bijeen om de deelplannen vorm te geven onder begeleiding van het projectteam Natuurinclusief Brummen, Collectief Veluwe en diverse experts, zoals landschapsontwerper, ecoloog, hydroloog en landbouwkundige.
Belangstellende agrariërs in gesprek met de werkgroep Gebiedsplan Natuurinclusieve landbouw
Wat is WaardeVOL Brummen?
WaardeVOL Brummen is een project dat zich afspeelt in een voor mensen, dieren en planten bijzonder leefgebied. De provincie Gelderland, de gemeente Brummen en Waterschap Vallei en Veluwe gaan samen aan de slag om de leefomgeving te verbeteren, de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en de natuur te versterken. Samen met inwoners en bedrijven zijn we op zoek naar een invulling van de maatregelen hiervoor. Zodat inwoners kunnen genieten van het landschap, agrariërs kunnen blijven ondernemen en de natuur kan bloeien.