Vraag en antwoord beheer
Het waterschap is ermee bezig om het beleid aan te passen. Juist in dit soort gebieden waar het vasthouden van water belangrijk is, gaan ze de verplichting opheffen om een watergang altijd schoon en gemaaid te hebben. Ook het onderhoud wordt dan meer gericht op water vasthouden dan op water afvoeren. Het is geen onderdeel van ons project, maar vanuit beheer wordt deze discussie wel gevoerd.
Iedere partij die maatregelen neemt, en hiervoor betaalt, is aan zichzelf verplicht om goed beheer en onderhoud te plegen. Als binnen ons project een partij iets aanlegt wat vervolgens wordt overgedragen aan een andere partij, dan maken we bij de overdracht afspraken over beheer en onderhoud.
In de Oostelijke Spoorsloot staat, net ten noorden van de kruising met de Rhienderense Beek, een stuw waarover het water stroomt naar de Oekense Beek om onder andere de benedenloop van de Rhienderense Beek te ontlasten. De Oostelijke Spoorsloot ontlast dus de benedenloop van de Rhienderense Beek maar verdeelt tevens het water, hogerop in het gebied over een bredere zone. Richting de IJssel dalen de peilen in droge tijd in de Zuidelijke IJsselvallei sowieso door wegzijging en vallen watergangen droog. Door het water in noordelijke richting te leiden blijft het voor een groter gebied behouden en komt het in de Oekense Beek. Het peil in de Oekense Beek wordt op een gegeven moment ook lager dan streefpeil. Met de aanvoer wordt het waterpeil bij stuw Helbergen, vlak voor gemaal Cortenoever nog een beetje op niveau gehouden. Met de huidige waterverdeling wordt beoogd in een groter gebied de wegzijging te kunnen compenseren. We denken dus met de huidige verdeling het beschikbare water zo goed mogelijk te benutten.