Vraag en antwoord proces
Nee, dat is niet zo. We vinden dat we wel bij de randvoorwaarden moeten vermelden dat het kán voorkomen dat je binnen de grenzen van Natura 2000 maatregelen moet treffen die negatief effect hebben buiten het gebied. We zullen er dan alles aan doen om die effecten te compenseren. In de meeste gevallen is dat ook te doen. Er zit wel de druk achter dat we vinden dat die maatregelen in Natura 2000 gebied erg belangrijk zijn en in principe ook moeten worden uitgevoerd. Als iemand dan echt nergens aan wil meewerken, zou dat uiteindelijk kunnen leiden tot onvrijwillige vernatting. Dat is in heel Gelderland tot nu toe maar een paar keer voorgekomen. Maar het is een stok achter de deur, om ook in deze gevallen tot een oplossing, een compromis te komen. Het geeft ook de verplichting om samen serieus naar oplossingen te zoeken. En in de meeste gevallen kunnen we die ook samen vinden.
De inbreng vanuit de belanghebbenden in het gebied is op verschillende momenten en plekken geleverd. Soms aan de keukentafel in gesprekken bij de landbouwers maar ook bewoners hebben individuele gesprekken gehad en natuurlijk is er heel veel inbreng geweest tijdens de tafelgesprekken op de bewonersavonden. Wij hebben de inbreng, van wie dan ook, nergens gekoppeld (gelabeld) aan personen en vermeld in ons schetsontwerp. Natuurmonumenten is onderdeel van het gebied en voor hen geldt dan ook geen uitzondering.
Tegelijkertijd is Natuurmonumenten natuurlijk de grootste grondeigenaar in ons projectgebied. Zij zijn de terreinbeheerder voor de Natura 2000 gebieden en ook de beoogde beheerder van een groot deel van de nieuwe natuur.
Maatregelen in en voor de Natura 2000 gebieden zijn vastgelegd in het Beheerplan Natura 2000 Landgoederen Brummen. Dit plan heeft in 2015 een volledige inspraakprocedure doorlopen en is begin 2016 vastgesteld. Wanneer deze maatregelen tot gevolg hebben dat buiten de begrenzing van de Natura 2000 gebieden een ongewenste peilstijging optreedt dan kunnen wij deze ongewenste stijging opheffen door het treffen van lokale maatregelen. Deze maatregelen werken we uit in samenspraak met de eigenaar. Als hiervoor echter geen medewerking wordt verleend door de betrokken eigenaar, kan dit in uitzonderingsgevallen leiden tot onvrijwillig vernatten. De eigenaar kan in een dergelijk geval beroep doen op de vernattingsschade regeling. Een onafhankelijke commissie bepaalt dan een schadevergoeding (zie ook het antwoord op vraag 30).
Gaan de conflicten tussen belangen niet over onvrijwillig vernatten, dan kunnen we niets afdwingen en zullen we altijd in goed overleg tot een oplossing moeten komen.
We begrijpen de verwarring. Het bestuur gaat niet in detail de maatregelen in het schetsontwerp beoordelen en vaststellen. Dat doet afbreuk aan ons gebiedsproces. Het bestuur gaat over de doelen, de hoofdlijnen, het te doorlopen proces en zij moeten ook geld beschikbaar stellen om dit schetsontwerp te kunnen uitvoeren.
Wij zien het schetsontwerp als het resultaat van 2 jaar samenwerking met alle belanghebbenden in het projectgebied. Maar wij kunnen ook niet uitsluiten dat een individuele bewoner het niet eens is met onderdelen van het schetsontwerp. In het vervolg tijdens de planuitwerking hebben wij daarvoor ook nog alle ruimte om daar over met elkaar van gedachte te wisselen.