Door droogte in juni kon Wolleswinkel één keer minder gras van het land halen. Maar het kan juist ook te nat zijn. Thomassen heeft vaak te kampen met natte gronden, omdat hij in een laaggelegen gebied zit. Forse regenbuien kwamen. “Vorig jaar heb ik de maïs nog moeten onderploegen. Het werd niks. Veel te nat. Maar ik heb ook te droge perioden. Ik zou daar graag meer invloed op willen uitoefenen.”
Nattigheid
Ook Wolleswinkel en Van der Wind hebben ondanks de droogte wel eens te maken met wateroverlast. Door de klimaatverandering is het vaker lang droog. Maar als het regent, is het meteen ook stevig. En dan staat er weer te veel water op het land. Maaimachines kunnen dan het land niet op. Met grote gevolgen voor de opbrengsten.
De boeren willen daarom zelf aan de knoppen zitten om hun landerijen natter te houden bij droogte en droger te krijgen bij nattigheid. Ze hebben het weer daarmee niet in de hand, maar ze kunnen er wel beter mee omgaan. Denk aan maatregelen als bodemverbetering, andere soorten gras, drainage, een stuw in de sloten, extra wateraanvoer, waterberging, maar ook: het waterpeil verlagen of juist verhogen. Doet het waterschap niet genoeg? Heemraad (dagelijks bestuurder) Dirk-Siert Schoonman van Waterschap Vallei en Veluwe: “Waterbeheer is inderdaad onze verantwoordelijkheid. Maar als je in een gebied het peil verhoogt, kan dat voor de ene boer gunstig uitpakken en voor de andere net niet. De ene wil droog land om te maaien, de ander wil het wat langer nat houden om het gras door te laten groeien.”
Sluipmoordenaar
Het nieuwe van dit project is dat de boeren op het niveau van hun eigen perceel gaan sturen met het waterpeil en gaan uitzoeken wat het effect daarvan is. Gezien de verdroging is dat terecht, meent de heemraad. “Droogte is een sluipmoordenaar ” , zegt hij. “We krijgen steeds meer te maken met extreem weer: ook bij nat weer staan we met de rug tegen de muur. We moeten alles aanpakken om de schade te beperken. Door nu een deel van het waterbeheer uit handen te geven zodat boeren meer flexibel kunnen werken, draaien we de situatie om.”
“Voor ons is dat best wel spannend, we geven de regie deels uit handen. Voordeel is dat de acceptatiegraad van een mislukking hoger is als boeren zelf invloed mogen uitoefenen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor overleg met hun buren. En de waterkwaliteit verbetert dan en dat is voor iedereen van belang.”
Deze tekst is gepubliceerd in de Agrarische Nieuwsbrief van Vallei en Veluwe en is een bewerking van een artikel van Piet van Dijk uit AD/Amersfoortse Courant.