Tussen de fruitbomen staat Herman Huiskamp te snoeien. Hij werkt veel buiten. Op de ruim negen hectare grond die hij bezit, laat hij op zes hectare fruitbomen groeien. Zijn belangrijkste product is de conférence peer. “Deze perensoort is uitermate geschikt voor ons klimaat en er is ook een goede markt voor. De appelteelt is veel lastiger vanwege de concurrentie uit Polen.”
Huiskamp (1965) werd geboren in het iets verderop gelegen Welsum. Toen hij twee jaar was, begon zijn vader met fruitteelt in Veessen en als 23-jarige nam hij het bedrijf van zijn vader over. “Ik had een opleiding tot fruitteler gevolgd in Tiel, maar miste praktijkervaring. Die heb ik vooral gaandeweg ontwikkeld.”
Jaloers
Dertig jaar lang teelt hij nu fruit in Veessen. En de zomer van 2018 ervaart hij als verreweg de meest extreme zomer. “Het is bij mijn weten nog nooit zo warm geweest. Tussen drie en vier uur ’s nachts deed ik de sproeiers al aan. Het was echt uitzonderlijk. Als ik midden in de nacht naar buiten liep, kwam de warmte me al tegemoet.”
“Een collega in de Betuwe zei tegen me dat hij liever een droog jaar heeft, dan een nat jaar. Daar ben ik het niet mee eens. Dat verschil van inzicht heeft natuurlijk ook met het gebied te maken. In de Betuwe is veel meer water beschikbaar dan bij ons.”
Volgens Huiskamp is voldoende water voor de fruitteelt ontzettend belangrijk. “Langs de rivier is het uiteindelijk nog wel te doen als het droog is. De Zeeuwen en Limburgers zijn in dat opzicht jaloers op ons. In Zeeland is zelfs een binnenvaartschip ingezet dat helemaal vol zat met zoet water voor de fruittelers. De nood was echt heel erg hoog.”
Slopend gevecht
Maar ook in de IJsselvallei ging het in de zomer van 2018 beslist niet vanzelf. “Het leek soms op een verloren strijd. Ik moest heel veel water sproeien. Het waterschap maakte de sloot langs de dijk schoon en ik zag dat daar ook water in stond. Ik belde de gebiedsbeheerder van het waterschap, Sjaak van den Bosch. Hij was druk in de weer om zoveel mogelijk water vanuit de IJssel het landbouwgebied in te laten en te verdelen. Ook de veeboeren in Vorchten en Marle hadden water nodig. Als de stuw zakte was er hier minder water en in het andere gebied juist meer. Sjaak moest de boel wel eerlijk verdelen.”
“De hete zomer betekende een slopend gevecht voor ons. We zijn geen dag op vakantie geweest en door het vele buiten werken, zat er geen grammetje vet meer op m’n lijf. Sjaak heeft heel goed met ons meegedacht. Soms belde hij om negen uur ’s avonds of op zaterdag zelfs nog even op om te vragen hoe het ging en of hij met het waterpeil nog wat kon betekenen voor ons.”
Prestigegewas
Huiskamp toont zich een tevreden mens. “Het mooie is dat onlangs onze appels werden gecontroleerd door medewerkers van Fruit Masters, de organisatie tussen de telers en de veiling. Ze kwamen met lof over de appels die er uitzonderlijk goed uitzagen. En lachend besluit hij: “Mede dankzij de inzet van Sjaak van het waterschap hebben we nu een prestigegewas.”