“Met het manifest wordt zichtbaar dat ook de samenwerkende lokale overheden hun verantwoordelijkheid nemen. Nu moeten we aan de slag met het water-robuust maken van onze leefomgeving,” aldus De Kruif.
Het is voor het eerst dat op deze grote schaal zoveel gemeenten ‘ja’ hebben gezegd tegen het samen aan de slag gaan voor een klimaatbestendige toekomst. “Het feit dat je gezamenlijk optrekt is een enorme stap vooruit. Veel gemeenten zijn aan de slag met de klimaatstress-testen om te kijken of de eigen gemeente klimaatbestendig is. Met deze nulmeting kunnen we kwetsbaarheden en kansen in kaart brengen en daarop maatregelen nemen. Dat is een mooie stap voorwaarts. Van belang is wel dat we de aandacht hiervoor vasthouden. Laten we onze doelen concreter benoemen.”
De handschoen oppakken
In maart 2018 waren er gemeenteraadsverkiezingen maar lang niet in elk nieuw college-akkoord staat een klimaatparagraaf, zo valt De Kruif op. “Natuurlijk werken gemeenten, provincie en waterschap al veel samen om wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Ook zijn er initiatieven zoals het afkoppelen van regenwater. Het manifest is ondertekend en nu is het zaak om door te pakken.”
De Kruif was vijfenhalf jaar wethouder en nam op 1 juni 2018 afscheid. Zijn partij, het CDA, deed niet mee aan de coalitie-onderhandelingen en levert de komende periode geen wethouder. De Kruif hoopt dat zijn opvolger de handschoen oppakt, maar vooral dat betrokken provincies en gemeenten dat zullen doen. “Het is vooral Waterschap Vallei en Veluwe die het proces aanjaagt en het is aan ons om daar invulling aan te geven.”
Betere oplossing
De Kruif vindt dat de structuurvisies die de Provincies opstellen scherpe keuzes mogen bevatten wat betreft ruimtelijke adaptatie gericht op het klimaat-robuust maken van de omgeving. “Provinciebestuurders zouden sterker de regie mogen nemen samen met het waterschap. Zeker als het gaat om problemen die de gemeentegrens overstijgen. Uiteindelijk wordt binnen gemeenten toch vooral naar het eigen belang gekeken. In de praktijk moet blijken hoe gemeenten ook echt gaan bijdragen aan een bredere oplossing van de problemen.”
Dat er problemen zijn weten ze in Woudenberg maar al te goed. De Kruif: “We zitten hier op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Het lager gelegen deel van onze gemeente is als het ware een afvoerputje. Bij heftige buien, die door klimaatverandering de laatste jaren vaker vallen, ontstaat er dan een probleem, want we hebben weinig waterbuffer hier. Maar in bijvoorbeeld Amersfoort speelt juist weer hittestress.”
Klimaatbestendige toekomst
Volgens de voormalig wethouder is het Regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie een goede basis en zijn de ‘stress-testen’ een goede eerste stap. “Het is goed om te beseffen dat het manifest vooral een startpunt is. Samen moeten de decentrale overheden concreet aan de slag en soms ook keuzes maken die minder goed uitkomen, maar wel belangrijk zijn voor een klimaatbestendige toekomst.”