Hoe werkt de Duurzame Brandstofketen
Het overtollige biogas wordt niet langer afgefakkeld, maar opgevangen in een vulstation van Gashouders. Het biogas wordt hierin omgezet naar een zero impact brandstof en geleverd aan regionale projecten van aannemersbedrijf GMB. Buse Gas B.V. draagt zorg voor de ontwikkeling van containers ten behoeve van biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de motor voor een hybride aggregaat, op lokaal geproduceerd biogas. De HAN doet onderzoek naar de positieve milieu-impact van de keten.
Duurzaam en circulair
De Duurzame Brandstofketen voorkomt affakkelen bij de rioolwaterzuiveringen door (her) gebruik van biogas en reduceert dieselgebruik op bouwplaatsen. Hiermee realiseren we 99% CO₂ (koolstofdioxide)-reductie, 100% fijnstofreductie en tot 99% stikstofreductie op de bouwplaatsen. De tot nu toe gemeten uitstoot van stikstof is maar enkele procenten van de toegestane wettelijke hoeveelheid en de uitstoot van fijnstof is nihil. Daarmee dragen we aantoonbaar bij aan het behalen van de klimaatdoelen. Bovendien helpt het vergroenen van bouwplaatsen om het dreigende stilvallen van bouwprojecten te voorkomen.
Samenwerking
De kracht van de samenwerking ligt in een integrale benadering over de hele brandstofketen. De partners vonden elkaar in visie en ambitie. Bij alle partners ligt de focus op het meewerken en stimuleren van een duurzame leefomgeving. De partners hebben allen de visie dat ‘we alleen samen kunnen verduurzamen en zien techniek niet als doel maar als middel voor de samenwerking.”
Planning
De pilot loopt tot 1 november 2022 en laat nu al zien dat het een kansrijke optie is voor het verduurzamen van energie-intensieve toepassingen en het emissiearm laden van elektrisch materieel is.
Status
In uitvoering/
Meer lezen
- De Duurzame Brandstofketen