Agrarische nieuwsbrief winter 2022/2023
Veel te gebeuren
We weten het al even: er staat veel te gebeuren in het landelijk gebied. Het gebrek aan perspectief zorgt voor een onrustig gevoel bij beheerders en gebruikers van het landelijk gebied. Dat hoor ik als heemraad ook terug in de gesprekken die ik met de bewoners voer.

Het zevende actieprogramma nitraat en het nieuwe GLB
De Europese Nitraatrichtlijn heeft tot doel om nitraat uit agrarische bronnen in grond- en oppervlaktewater te verminderen. Elke lidstaat stelt zelf actieprogramma’s met maatregelen op. Inmiddels is het 7e actieprogramma (7APN) een feit, net als de regels en voorwaarden voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Diepteschouw voor Arkemheen en Eemland
Elke vijf jaar kijkt het waterschap of de sloten in de polders van Arkemheen en Eemland diep genoeg zijn. Deze controle heet ook wel de diepteschouw. Ieder jaar bekijkt het waterschap een deel van het gebied. Voor 2023 tot 2027 is vastgesteld welk gebied wanneer aan de beurt is.

Resultaten najaarsschouw
Begin november vond de najaarsschouw weer plaats. Gebiedsbeheerders en buitendienstmedewerkers van het waterschap voerden de jaarlijkse controles van sloten uit. Die moeten schoon zijn, zodat water goed wordt afgevoerd.

Met bokashi op weg naar betere bodem
Meer inzicht krijgen in bodemkwaliteit en het verbeteren ervan, door het gebruik van natuurmaaisel dat is omgezet in een hoogwaardig en toepasbaar product. Dat zijn de doelen die de boeren van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden al een aantal jaren nastreven in de pilot ‘Verwerken van natuurmaaisel tot bokashi’ vanuit De Regio Deal Foodvalley (RDFV). Wat komt er kijken bij het maken van een bokashikuil?

Wat doet het waterschap in 2023 in het landelijk gebied?
Waterschap Vallei en Veluwe stelde eind november de begroting voor 2023 vast. Daarin zijn ook doelen opgenomen voor het watersysteem in het landelijk gebied. De nieuwe begroting leidt tot nieuwe tarieven voor de waterschapsbelasting.

Nieuwe regeling Watersparen
Langdurige droge perioden, intensieve buien. Het klimaat verandert en legt een grotere druk op het watersysteem: oppervlaktewater, grondwater, waterbodems, oevers en gemalen, sluizen, stuwen. Het huidige watersysteem is primair (in)gericht op ontwatering en dat is achterhaald. Dat laten vier droge zomers in de afgelopen vijf jaar zien.