Japans
Om de bodemkwaliteit te verbeteren, moet je eerst weten hoe hij er voorstaat. Daarvoor kijken agrariërs onder meer naar bodemstructuur, waterinfiltratie, organische stofgehalte, beworteling van het gewas, en de activiteit en hoeveelheid bodemleven. Deze metingen zijn de input voor het onderzoek waarin de toepassing van bokashi en de uitwerking ervan op de proefpercelen over een aantal jaren worden gemeten, gemonitord en geanalyseerd.
Stevig
Eind september werd voor de derde keer in een pilot vanuit RDFV een bokashikuil gemaakt. Door een kuil mét en een kuil zónder toegevoegde middelen te vergelijken, zien de deelnemers wat de middelen doen en kunnen ze hun onderzoeken onderbouwen. Naast het onderzoek op de proefpercelen, worden de kuilen ook jaarlijks bemonsterd. Volgend jaar worden de eerste conclusies van de onderzoeken verwacht. Bodemverbeteraar De boeren van Coöperatie Binnenveldse Hooilanden maken bokashi van natuurmaaisel. Dit maaisel is afkomstig uit het natuurgebied waarvan de boeren zo’n 54 hectare in beheer hebben. De bruikbare stukken grasland worden gebruikt voor ruwvoederwinning. Het overgrote, niet als voer bruikbare deel, werd voorheen als afval naar een groenverwerker afgevoerd, wat nu dus wordt opgewaardeerd tot een bruikbare bodemverbeteraar. Het maaisel wordt naar de kuil gereden, daar verdelen de boeren het met een kuilverdeler, rijden het vast en voorzien het ondertussen van voldoende vocht, micro-organismen en steenmeel. Een heel werk, dat goede onderlinge communicatie en zorgvuldige planning vereist.