Maaisel
De Coöperatie Binnenveldse Hooilanden beheert circa 50 hectare natuurgrond tussen Ede, Wageningen, Bennekom en Veenendaal. Daarbij maaien de agrariërs een groot gedeelte. De bruikbare stukken grasland worden gebruikt voor ruwvoederwinning. Het overgrote, niet als voer bruikbare deel, werd voorheen als afval naar een groenverwerker afgevoerd, met bijbehorende hoge kosten. Het maaisel wordt nu door de coöperatie gebruikt om te verwerken tot bokashi. Verder verwerkt de coöperatie het maaisel van de Stichting Mooi Binnenveld, die ook ongeveer 50 hectare van het natuurgebied beheert. Ook dit maaisel wordt verwerkt tot bokashi. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de vergoeding die de coöperatie hiervoor ontvangt.
Door het waardevolle organisch materiaal, dat eerst afval leek, op de agrarische percelen te benutten, ontstond het bokashi-project. In dit project wordt onderzocht hoe maaisel tot een hoogwaardig en toepasbaar (eind)product kan worden omgezet, dat bijdraagt aan verbetering van de bodem onder landbouwpercelen. Hoewel het een investering in tijd en geld is, wordt ook gekeken hoe dit vertaald kan worden naar een beter verdienmodel voor de boer met verbetering van de bodemkwaliteit in het landelijk gebied.
Sleutelfactor
De aangesloten agrariërs vinden bodemkwaliteit belangrijk. Al enige tijd zijn de coöperatieleden bezig en op zoek naar mogelijkheden om de bodemkwaliteit van hun percelen te verbeteren. Organische stof is de sleutelfactor in het bodemverhaal. Nu zij de mogelijkheid hebben om uit te proberen hoe ze maaisel kunnen omzetten naar een bruikbaar product dat bijdraagt aan de verbetering van de bodemkwaliteit, met de positieve uitwerkingen ervan, benutten ze die kans graag.