Water durven vasthouden
Klimaatbestendig waterbeheer is zoeken naar een balans tussen water vasthouden en water afvoeren. Een voorbeeld hiervan is het hoger instellen van de peilen van stuwen en gemalen. Het maaibeheer wordt beter afgestemd op (perioden van) neerslagtekort en -overschot. Omdat er sneller moet worden gehandeld op de steeds veranderende weersomstandigheden. Dus minder maaien in perioden van droogte of juist méér maaien in natte perioden. Dit vraagt om flexibiliteit. Medewerkers van het waterschap monitoren continu in het veld en digitaal. Ze letten daarbij op wat de waterstanden doen in het watersysteem en wanneer ingrijpen noodzakelijk is.
Vorig jaar werden de eerste stappen gezet voor de nieuwe werkwijze. Er werden nieuwe maaicontracten afgesloten met aannemers. Dit voorjaar werden de maaikaarten opnieuw aangepast. We maaien niet de gehele watergang in één keer. Waar mogelijk sparen we een kwart van de waterbodem (natte deel) en maaien we in het broedseizoen (circa 15 maart – circa 15 juli) maximaal de helft van de droge taluds. Hiermee kunnen we het water langer vasthouden in het gebied en houden we rekening met de Wet natuurbescherming.
Rekening houden met beschermde soorten
We houden bij het maaien rekening met (beschermde) planten en dieren door te werken volgens een werkprotocol. Dit is een praktische uitwerking van de gedragscode voor waterschappen die volgt uit de Wet natuurbescherming. De maaimethode wordt aangepast aan aanwezige beschermde soorten. Dit kan betekenen dat we de waterbodem gedeeltelijk maaien en taluds niet, of later of om de beurt. De maaiwijze is naast het risico op wateroverlast of watertekort dus ook afhankelijk van de aanwezigheid van beschermde soorten.
Ongewenst: maaien taluds door aanliggende eigenaren/gebruikers
We hebben gezien dat droge taluds van A-watergangen die door het waterschap worden gespaard, in een aantal gevallen alsnog worden gemaaid door aanliggende perceeleigenaren of gebruikers. Dit is ongewenst. Het waterschap maait bewust een deel van het talud niet. Hiermee voldoen we aan de zorgplicht Wet natuurbescherming en het draagt bij aan vergroting van de biodiversiteit.
Ongemaaide taluds zijn kortom waardevol voor dieren die daar schuilen, broeden of hun voedsel vinden. Maai ze daarom niet. Het waterschap maait deze taluds later in het jaar alsnog.
Wet natuurbescherming
In de wet staan verboden en geboden om planten en dieren te beschermen:
- niet doden, verwonden en beschadigen van beschermde planten en dieren (ook alle vogels zijn beschermd);
- niet beschadigen en verstoren van nesten, rust- en voortplantingsplaatsen en leefgebieden van beschermde planten en dieren;
- voorkomen of beperken van nadelige gevolgen voor alle in het wild levende planten en dieren (Zorgplicht).