Droogte
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater
Sinds woensdag 18 mei 2022 geldt in het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is. Dit betekent dat water uit sloten en andere watergangen niet gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld industrieel gebruik, landbouw of het besproeien van bomen en sportvelden. Het onttrekkingsverbod geldt voor onbepaalde tijd.
Het verbod geldt niet voor die gebieden waar aanvoer vanuit de randmeren of rivieren mogelijk is, zoals polders, inlaatgebieden en enkele watergangen. In de nieuwsberichten hieronder staat een overzicht van deze uitzonderingen of bekijk hieronder de interactieve kaart met uitzonderingen van het onttrekkingsverbod.
Onttrekkingsverbod grondwater
Ook geldt een verbod op het onttrekken van grondwater binnen 200 meter van kwetsbare beeklopen.
- Binnen 200 meter van kwetsbare beeklopen met waardevolle natuur mag geen grondwater meer worden onttrokken, ten behoeve van het besproeien van gazons, siertuinen, sportvelden, golfbanen, gras- en maisland.
- Dit verbod geldt op specifieke plekken. Kijk op deze kaart om welke plekken het gaat.
- De maatregel is nodig om de kwetsbare natuur rond deze beeklopen te beschermen.
- Deze maatregel is gebaseerd op categorie 4 van de landelijke verdringingsreeks.

Actuele waterbeeld
We meten continu de waterstanden in ons gebied. Dat doen we op 300 verschillende locaties, meestal bij stuwen en gemalen. Wil je weten hoe hoog (of laag) het water staat? Hoe droog of hoe nat het is? Bekijk het actuele waterbeeld met informatie over neerslag in ons gebied, de oppervlakte- en grondwaterstanden.

Veelgestelde vragen
Hieronder vind je vragen die veel worden gesteld over droogte.

Dode vissen
Zie je dode vissen, raak deze niet aan, meld het bij het waterschap.
Welke maatregelen nemen we al?
Als waterschap nemen we zelf verschillende maatregelen. Zo houden we sinds het voorjaar al zoveel mogelijk water zolang mogelijk vast in beken, sloten en kanalen. Ook maaien we sinds 2019 de watergangen op een andere manier. We maaien de oevers en bodem van de watergangen alleen waar het moet om doorstroming te stimuleren en wateroverlast te voorkomen. Waar het kan, laten we begroeiing staan om water vast te houden en biodiversiteit te stimuleren. Daarnaast dragen we bij aan maatregelen van anderen die het vasthouden van water verbeteren in landelijk maar ook stedelijk gebied. Meer informatie daarover vind je op onze subsidiepagina. Naast de maatregelen die we nu nemen, werken we samen met partners ook aan een structurele oplossing voor de lange termijn.
Abonneer je nu op het nieuws van deze webpagina.
Heb je vragen over droogte en het onttrekkingsverbod? Neem contact op met ons:
(055) 5 272 911
Ben je journalist?
(055) 5 272 652
pers@vallei-veluwe.nl