Watervrijwilliger worden
Werken als watervrijwilliger is hartstikke leuk. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een beekwerkgroep of bij een groep die visonderzoek doen. Of meld jouw eigen initiatief bij ons. Meedoen met het beheer van water in jouw buurt? Word watervrijwilliger!

Jouw bijdrage aan water in de buurt
Het waterschap zorgt voor een goed werkend watersysteem. Als vrijwilliger voeg je daar iets extra’s aan toe, bijvoorbeeld door beken schoon te maken, scholieren rond te leiden of dieren- en plantensoorten te inventariseren.
Er werken zo’n tweehonderd vrijwilligers bij het waterschap. Zij kennen de omgeving goed en werken graag samen met anderen in de buitenlucht. Vrijwilligers zorgen voor verbindingen: inwoners + overheid = wij.
Er is altijd wel een initiatief bij jou in de buurt. Heb jij een ander idee voor vrijwilligerswerk bij het waterschap? Laat het ons weten.

Beken onderhouden
Er zijn 17 beekwerkgroepen actief in ons gebied. Zij onderhouden beken en sprengen of bestrijden woekerende plantensoorten die hier niet thuishoren. Zo dragen ze bij aan waterschapsdoelen. Sommige groepen zijn het hele jaar actief, andere werken in een bepaalde periode of seizoen.
Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) helpt het waterschap bij het coördineren van deze vrijwilligersgroepen en het opzetten van nieuwe. Ze stelt bijvoorbeeld gereedschappen en materialen beschikbaar, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, en geeft praktische trainingen.

Visstand onderzoeken
Twee verenigingen doen visserijkundig onderzoek voor het waterschap. Het gaat om Sportvisserij Oost Nederland en Viswerkgroep De Prik. De betrokken vrijwilligers brengen de visstand in kaart en redden vissen bij calamiteiten. Ook zetten ze tijdelijk vissen over naar een andere watergang als er werkzaamheden worden uitgevoerd.

Regels en afspraken
Vrijwilliger worden? Dan gelden er een aantal regels en afspraken. Die maken we in ieders belang. Zo is een WA (wettelijke aansprakelijkheid)-verzekering verplicht. Het waterschap sluit daarnaast een vangnet-WA (wettelijke aansprakelijkheid)-verzekering af en een ongevallenverzekering met een dekking voor medische kosten en een dekking bij blijvende invaliditeit of overlijden. Voor de vrijwilligers in de beekwerkgroepen en vismigratieonderzoekers geldt de Flora- en Faunawet. De voor het waterschap goedgekeurde gedragscode geldt ook voor hen.

Watervrijwilligers: wie, wat en waar
Heb je vragen over de inhoud van het vrijwilligerswerk? Of wil je je meteen aanmelden?
Neem dan contact op met ons:
vrijwilligerswerk@vallei-veluwe.nl