Wat is het Didam-arrest?
Waterschap Vallei en Veluwe heeft circa 2.400 hectare gronden in eigendom. Deze eigendommen kunnen in bepaalde gevallen door derden worden gebruikt. Het belang bij medegebruik is tweeledig. Het waterschap heeft belang bij een zo optimaal mogelijk duurzaam dijk- en waterbeheer en daarnaast voert het waterschap goed rentmeesterschap, waarbij de eigendommen inkomsten kunnen opleveren. Uitgangspunt is dat het waterschap opereert als moderne overheid, waarbij op een zakelijke manier met vermogen wordt omgegaan. De uitgifte van eigendommen in medegebruik dient dan ook steeds op de meest doelmatige manier te worden uitgevoerd, tegen marktconforme prijzen, waarbij het waterstaatkundig belang voorop straat.
In november 2021 heeft de Hoge Raad het zogenaamde Didam-arrest gewezen. Het arrest werpt een ander licht op de eisen die worden gesteld aan het privaatrechtelijk handelen van overheden bij onroerend goed transacties. Overheidsorganen dienen ook bij het uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waaronder het gelijkheidsbeginsel, in acht te nemen. Uit het gelijkheidsbeginsel vloeit voort dat een overheid bij de uitgifte van een onroerende zaak alle (potentiële) gegadigden voor de uitgifte van de gronden een gelijke kans moet bieden.
Procedure uitgifte gronden
Indien het waterschap voornemens is om een onroerende zaak uit te geven, maakt het dit voornemen digitaal openbaar bekend en stelt het (potentiële) gegadigden in de gelegenheid om mee te dingen.
Het proces kent de volgende stappen:
- Bekendmaking voornemen tot verkoop of uitgifte(met reactie periode van twintig kalenderdagen).
- Toetsing ontvangen inschrijvingen.
- Gunning aan de hoogste bieder, tenzij er andere selectie-eisen zijn gesteld of zwaarwegende belangen zich daartegen verzetten.
- Winnaar en verliezer(s) bericht sturen.
- Na afloop van de termijn, zoals genoemd onder vier, sluiting (koop)overeenkomst.
- Bekendmaking uitgifte (zonder vermelding naam-, adres- en woonplaats-gegevens).
Uitzondering op de mededinging
- Het waterschap behoeft geen mededingingsruimte te bieden, indien er sprake is van meerdere potentiële gegadigden voor een uit te geven perceel maar er slechts één hiervan geschikt is. In dat geval kan één op één worden gegund.
- Het waterschap behoeft geen mededingingsruimte te bieden, indien bij uitgifte mag worden aangenomen dat op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria diegene aan wie het voornemen tot uitgifte bestaat, alleen de enige serieuze gegadigde in aanmerking komt.
- Indien er een verzoek binnenkomt van een mede overheid voor het inzetten van gronden voor projecten die in het algemeen belang worden uitgevoerd, is deze uitgifte vrijgesteld van de mededingen. Ook in die gevallen zal er een publicatie plaatsvinden. In de bekendmaking wordt een termijn opgenomen waarbinnen eventueel bezwaar kan worden gemaakt tegen deze voorgenomen uitgifte.
De voorgenoemde uitzonderingen zullen wel gepubliceerd worden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe. Tegen de voorgenomen uitgifte staat ook de mogelijkheid van bezwaar open. Bij de publicatie wordt een bezwaartermijn van twintig dagen aangehouden. Indien in die periode geen bezwaar is binnen gekomen, wordt de grond uitgegeven.
Publicaties
Zaaknummer 1847754.
Waterschap Vallei en Veluwe heeft het voornemen om over te gaan tot verkoop via ruiling van een perceel grond, gelegen nabij de Breestraat te Empe (gemeente Brummen).
Zaaknummer 1357438/1841413.
Waterschap Vallei en Veluwe heeft het voornemen om een gedeelte van de A-watergang Ramsbrugsloot, gelegen nabij de Kluinweg 10 en 6 te Beemte Broekland (gemeente Apeldoorn), te verkopen door middel van ruiling.
Zaaknummer 1804314.
Ter voorkoming van wildschade verhuurt het waterschap het jachtrecht op meerdere percelen in het gebied rond Woudenberg aan WBE Kromme Rijn. Dit jachtrecht omvat 57 percelen in het buitengebied.