Het was de zesde keer dat een deel van de 300 meter lange kering uit de grond omhoog kwam onder toeziend oog van inwoners en andere geïnteresseerden. Sinds de oplevering in 2017 wordt jaarlijks één derde deel van de kering in Spakenburg getest en geïnspecteerd. Vandaag werd het deel aan de oude botterhaven getest.
Marijn Ornstein, dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe: ‘Met de flexibele kering is gekozen voor een systeem wat waterveiligheid waarborgt en tegelijkertijd het historisch aangezicht van Spakenburg beschermt. Mede in het licht van het veranderende klimaat is het van belang om jaarlijks te testen dat de kering ook echt werkt.’
Primaire kering
In 2017 werd in Spakenburg 's werelds langste (300 meter) zelfsluitende waterkering in werking gesteld. Het is op dit moment de enige zelfsluitende kering die als primaire waterkering fungeert.
De kering is zo ontworpen dat het achterland beschermd is tegen hoogwater en het centrum van Spakenburg tegelijkertijd zijn historisch aanzicht behoudt. De havens van Spakenburg zijn bij de aanleg volledig in tact gebleven.
Hollands ontwerp
De bouwcombinatie Van Heteren – Jansen Venneboer – Aggeres ontwierp en realiseerde de waterkering, op uitvraag van Waterschap Vallei en Veluwe. Zij maakten hiervoor gebruik van een Nederlandse vinding van de Kampenaar Johann van den Noort, die in 1995 – tijdens het hoge water op de grote rivieren - een opdrijvende waterkering ontwierp. Na jaren van doorontwikkeling werd de vinding in Spakenburg ingezet als een primaire waterkering.
Primaire waterkeringen vormen in Nederland een bescherming tegen het water in grote rivieren, meren en de zee en krijgen daarom de hoogste normen mee. In Spakenburg moet de kering een waterstand aankunnen die optreedt bij een noordwesterstorm van windkracht 11.
De werking van de kering
De waterkering drijft op als het waterpeil in de havens stijgt. Dit water stroomt in een stalen bak waarin de kering ligt verzonken. De kering bestaat uit een lichtgewicht kunststof materiaal (kevlar), met een stalen bovenzijde. Het instromende water drukt de kering omhoog. De kering ligt verzonken in de bestrating rondom de historische botterhaven (Turfwal, ca. 60 meter en Oude Schans, ca. 80 meter). Langs de nieuwe haven (Kerkemaat) ligt de kering in de kademuur(ca. 160 meter). In het plantsoen aan de zuidzijde van de nieuwe haven (Weikamp) Zit een damwand aangebracht in de muren. In de groenstrook bij de parkeerplaats, ligt een muur die dezelfde hoogte heeft als de opgedreven kering aan de Kerkemaat.