Een schone Westdijk
De Westdijk bij Bunschoten-Spakenburg is gesaneerd en hersteld. Dit was nodig, omdat de Thermisch Gereinigde Grond (TGG), die in 2016 bij de dijkversterking is aangebracht, verontreinigd bleek. Inmiddels is al het verontreinigende materiaal verwijderd, zijn sloten en slootranden in de polder schoongemaakt, zijn op- en afritten opnieuw aangelegd, is de berm opnieuw ingezaaid en is het asfalt hersteld.
Status:
afgerond

Hoe is de Westdijk gesaneerd?
Boskalis voerde in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe het verontreinigd materiaal af en verving het door zand. Bij deze werkzaamheden werd de steunberm van de dijk vak voor vak verwijderd. Per vak werden er tijdelijke damwanden geplaatst zodat er geen verzakkingen ontstonden in de omgeving. Vervolgens zijn ook de kavelsloten in de polder schoongemaakt.
Hoe nu verder?
Het werk bij de Westdijk zit erop, maar het waterschap blijft actief in het gebied. De komende vijf jaar monitort het de grondwaterkwaliteit rond het deel waaraan is gewerkt. Bovendien let het waterschap goed op de grasmat op de dijk. De steunberm van de Westdijk is namelijk ingezaaid. Als het gras goed is ontwikkeld, wordt de steunberm ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Daardoor is de dijk straks schoon, veilig én bloemrijk. Om te zorgen voor meer biodiversiteit is ter hoogte van het gemaal bovendien een insectenhotel geplaatst.

Rapporten en publicaties Westdijk
Hier vind je het volledige overzicht van rapporten en publicaties over de Westdijk die je kunt opvragen.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Dit project maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermings-programmma. Hierin werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.300 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt. Zo werken we aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en recreëren.
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met ons:

Richard Schokker
(055) 5 272 911
omgevingsmanager

Persvragen
(055) 2 272 652
pers@vallei-veluwe.nl