Ontwikkeltraject slibverwerking
Vanaf begin 2022 werken we de komende tien jaar intensief samen met GMB BioEnergie, ondersteund door Royal HaskoningDHV, aan duurzame oplossingen voor het verwerken van zuiveringsslib. Tot nu toe wordt het restproduct uit de rioolwaterzuiveringen, het slib, nog verbrand waarbij CO2 vrijkomt. De drie partijen doen onderzoek naar de inzet van nieuwe en duurzamere technieken.
Status:
in voorbereiding

Technieken inventariseren en toetsen
Momenteel worden de mogelijke (inter)nationale technieken geïnventariseerd. Om te bepalen welke technieken relevant én haalbaar zijn, wordt een multicriteria-analyse en een TRL-analyse (Technology readiness level) gebruikt. Doel is om te komen tot een gewogen en onderbouwde shortlist met een aantal slibketens of ‘treintjes’, met verschillende technieken. Het kernteam betrekt daar een groot aantal specialisten en deskundigen bij. Van deze shortlist wordt de top 5 verder uitgewerkt en volgt een pilotfase om te kijken of de voorkeurstechnieken ook daadwerkelijk realiseerbaar zijn.

Kennis inbrengen en delen
De drie partijen werken samen in een kernteam. Ook is er een expertteam waarin specialisten uit binnen- en buitenland hun kennis inbrengen. En er is een klankbordgroep ingericht, waarmee ook andere waterschappen worden aangehaakt. Voor de in- en externe communicatie is er een communicatieteam dat presentaties, nieuwsbrieven en video’s verzorgt. Dit onderzoek kan ook voor andere waterschappen relevant zijn, daarom willen de drie partijen die collega’s zo goed mogelijk informeren, naast de al bestaande kennisuitwisseling via diverse werkgroepen en platformen.
Meer informatie

Heb je vragen over dit project? Neem contact op met ons:

Joep van Doornik
projectmanager
jvandoornik@vallei-veluwe.nl

Yvonne Vlek
communicatieadviseur
yvlek@vallei-veluwe.nl