Duurzame oplossing
Om het rioolwater van inwoners en bedrijven van Harderwijk, Ermelo en Putten te zuiveren is veel energie nodig. Dit wordt vooral geleverd door de biogasmotor en de twee aangelegde zonnevelden. Momenteel kan niet alle opgewekte zonne-energie worden benut door netcongestie. Met energieopslag kunnen we meer energie benutten zodat bij bijvoorbeeld piekbelasting minder elektriciteit ingekocht hoeft te worden. Ook is er de komende jaren meer elektrisch vermogen nodig voor het zuiveringsproces. Er zal namelijk meer rioolwater gezuiverd moeten worden door woningbouw in de drie genoemde kernen. Dit extra elektrisch vermogen zal vooralsnog niet beschikbaar zijn (tot 2029) vanwege netcongestie. Mogelijk biedt de batterij een duurzame oplossing hiervoor.
Opdoen van ervaring
Doel van de pilot is het opdoen van ervaringen met energieopslag en het Energie Management Systeem (EMS), waarbij het voldoen aan onze wettelijke zuiveringstaak voorop staat. De pilotduur is één jaar zodat alle seizoenen worden meegenomen. Na afloop van de pilot (voorjaar 2025) volgt een evaluatie. Deze vormt de basis voor verdere besluitvorming over het al dan niet inzetten van batterijen op de rioolwaterzuivering Harderwijk en/of op onze vijftien andere rioolwaterzuiveringen.
Samenwerking met Fudura
Het geïntegreerde systeem van Fudura bevat een tien voet batterijcontainer met zeventig batterijen met een opslagcapaciteit van 564 kWh (Kilowattuur). Het is verbonden met de aanwezige zonnevelden en gasgenerator. Door slimme aansturing van deze systemen kunnen we meer van de duurzame energieopwekking gebruiken én de installaties uitbreiden. We gaan samen deze ontwikkeling aan om het maximale uit het energiesysteem te halen.
Status
In uitvoering: juni 2024 – juni 2025 (pagina geactualiseerd juli 2024),
Meer informatie