Nereda
‘Nereda' staat voor een nieuwe zuiveringstechnologie. In de Nereda-technologie zuiveren aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater. Normaal is er sprake van vlokkig materiaal. De korrels bieden grote voordelen voor chemicaliën- en energieverbruik. De technologie vraagt om een veel kleiner bouwoppervlak voor de installatie en leidt tot lagere kosten.
Status:
afgerond

Wat hebben we gedaan?
In een publiek-private samenwerking werkten diverse partijen aan Nereda. Dat zijn de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Royal HaskoningDHV en de waterschappen Rijn en IJssel, Hollandse Delta, Regge en Dinkel, Vallei en Veluwe en de hoogheemraadschappen van Rijnland en De Stichtse Rijnlanden.
De rioolwaterzuivering Epe van Waterschap Vallei en Veluwe is de eerste ter wereld die op praktijkschaal volledig met Nereda-technologie het publieke afvalwater zuivert.

Hoe werkt het Neredaproces?
Bijzonder aan het Neredaproces zijn de slibkorrels (bacteriemassa). In een gangbaar zuiveringsproces zweven slibvlokken in het water. Het bezinken van de vlokken in het gezuiverd rioolwater vraagt tijd. Daarvoor gaat het water naar een speciale nabezinktank. Nereda-korrels bezinken veel sneller. Dat kan gebeuren in dezelfde tank als waarin het zuiveringsproces plaatsvindt.
De slibkorrels kennen door hun opbouw een zuurstofrijke buitenkant en een zuurstofarme kern. Zo vinden we verschillende zuiverings-condities in één korrel. In een gangbare zuiveringsinstallatie vinden het zuurstofrijke en het zuurstofarme proces op verschillende plaatsen in het proces plaats. Bekijk in de film hoe het Neredaproces werkt.

Hoe hebben we dit gefinancierd?
Nereda Epe is mede gefinancierd door het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Op de rioolwaterzuivering Epe bouwde Waterschap Vallei en Veluwe de eerste Nereda-installatie ter wereld voor stedelijk afvalwater.

Onderzoek
Nereda is een mooi voorbeeld hoe het resultaat van zuiver wetenschappelijk onderzoek wordt doorontwikkeld tot een praktische toepassing. Voor Nereda waren daar - naast de TU Delft als 'uitvinder' - ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, STOWA en zes Nederlandse waterschappen bij betrokken.

Regelmatig krijgen wij vragen naar excursies op de rioolwaterzuivering met Nereda-technologie in Epe.
Bij de bouw en ontwikkeling betrokken medewerkers leiden je daar graag rond.
In verband met de planning vragen wij je het formulier tenminste twee weken vóór je voorkeursdatum ingevuld in te sturen.